Belgija: U Flandriji pobijedili nacionalisti, premijer podnio ostavku

Kralj Filip će početi konsultacije sa liderima glavnih stranaka kako bi pronašao većinu koja može da formira vladu
2 komentar(a)
Elio di Rupo, Foto: Reuters
Elio di Rupo, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.05.2014. 12:59h

Belgijski premijer Elio Di Rupo podnio je danas ostavku kralju Filipu, dan nakon parlamentarnih izbora na kojima su u Flrandriji pobijedili nacionalisti.

"Kralj je prihvatio ostavku i zadužio vladu da se bavi samo aktuelnim poslovima", saopštila je kraljevska palata. Kralj Filip će početi konsultacije sa liderima glavnih stranaka kako bi pronašao većinu koja može da formira vladu.

Partija Barta De Vevera Nova flamanska alijansa (N-VA) osvojila je 32 odsto glasova u Flandriji gdje živi oko 60 odsto od 11 miliona Belgijanaca.

Belgijska štampa piše da je De Veverov "uspjeh bez garancija" i "nedovršen uspjeh" zato što N-VA nema većinu u Flandriji, a još manje u ostatku zemlje gdje su birači kaznili šest stranaka desnice, ljevice i centra koje su bile u koaliciji od 2011. godine.

Te "tradicionalne" stranke sačuvale su svoje poslanike poput Di Rupovih frankofonih socijalista koji ostaju vodeća stranka u Valoniji i Briselu.

Poštujući tradiciju, socijalisti i Reformatorski pokret nisu zatvorili vrata razgovorima sa N-VA, ali ističu duboka razmimoilaženja sa programom flamanskih nacionalista.

Posmatrači ne isključuju mogućnost da N-VA ostane u opoziciji ako ostale stranke uspeju da se dogovore o velikoj koaliciji.

Konačni rezultati izbora još nisu poznati zbog tehničkih problema u dva regiona u Valoniji i u Briselu.

Bonus video: