Rusija priznaje rezultate ukrajinskih izbora?

"Sa tačke gledišta konstruktivnog prilaza, bolje je prihvatiti sadašnju realnost", rekao je Slucki
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2014. 10:24h

Predstavnici ruskih vlasti stavili su do znanja da priznaju rezultate jučerašnjih izbora u Ukrajini, navodi danas portal Njuzru.

Šef Komiteta ruske Državne Dume za poslove Zajednice nezavisnih država Leonid Slucki ocijenio je da je pobjeda Petra Porošenka očekivana i izrazio spremnost za dijalog sa novi vlastima u Kijevu.

"Sa tačke gledišta konstruktivnog prilaza, bolje je prihvatiti sadašnju realnost - legitimizaciju vlasti kroz predsedničke izbore i početi konstruktivni dijalog", rekao je Slucki, prenosi Itar-Tas.

U isto vrijeme, slično je izjavio i ruski ministar spoljih poslova Sergej Lavrov, koji je rekao da je Rusija spremna za pragmatičan, ravnopravan dijalog sa novim vlastima u Ukrajini.

"Spremni smo da na osnovu izbora, gradimo pragmatičan, ravnopravan dijalog na osnovama koje postoje. Imam u vidu realizaciju svih postojećih sporazuma, u trgovinsko-ekonomskoj oblasti, oblasti gasa. Spremni smo za nalaženje uzajamno prihvatljivih rešenja za probleme koji postoje u odnosima izmedju Rusije i Ukrajine", kazao je Lavrov na konferenciji za novinare.

On je naveo da Moskva čeka zvanične rezultate i izjavu "pobednika na predsjedničkim izborima", Petra Porošenka, i da će tada konkretnije formulisati svoju poziciju.

Lavrov je kazao da se Rusija "sa poštovanjem odnosi prema volji ukrajinskog naroda" i dodao da je važno da se i nova ukrajinska vlast "sa poštovanjem odnosi prema svom narodu i ide na kompromis, uzimajući u obzir sve političke snage, sve etničke i vjerske zajednice".

On je dodao da se Moskva zalaže za istinski dijalog Kijeva i svih regiona Ukrajine, vjerujući da je to ključ za rješenje duboke krize u zemlji.

Prema riječima Lavrova, Rusija očekuje da će nove vlasti u Kijevu potvrditi da su privržene "mapi puta", koju je predložio OEBS za rješavanje krize u Ukrajini.

Berlin očekuje da Rusija poštuje rezultate izbora

Njemačka očekuje da Rusija poštuje rezultate nedjeljnih predsjedničkih izbora u Ukrajini, izjavio je danas u Berlinu šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

"Nadamo se da će tokom današnjeg dana biti izjava iz Rusije i da će one ukazati da Rusija poštuje izbore", rekao je Štajnmajer nemačkoj televiziji NTV.

Štajnmajer je izrazio zadovoljstvo što su održani izbori.

"Radujem što su oni održani u velikoj meri bez prolivanja krvi i radujem se što nema potrebe za drugim krugom, da je poznat pobednik bar prema podacima kojima ja raspolažem", rekao je on i ocenio da će to "doprineti smirivanju" situacije u Ukrajini.

Porošenko: Prvo idem na istok >>>

Galerija

Bonus video: