Liban izručuje Italiji bliskog Berluskonijevog saradnika

Prije dvije nedjelje, najviši apelacioni sud u Italiji potvrdio je presudu od sedam godina zatvora Del Utriju, navodeći da je ova presuda konačna i da se na nju ne može uložiti žalba
0 komentar(a)
Marćelo del Utri, Foto: Beta/AP
Marćelo del Utri, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.05.2014. 07:03h

Liban će Italiji izručiti nekadašnjeg senatora i bliskog saradnika bivšeg premijera Silvija Berluskonija, Marćela del Utrija, osuđenog pred italijanskim sudom zbog veza sa mafijom, saopštili su zvaničnici.

"Liban je pristao da, na zahtjev Italije, izruči bivšeg senatora Marčela del Utrija", koji je sredinom aprila uhapšen u Bejrutu na osnovu potjernice Interpola, izjavio je njegov advokat Naser Halil.

Halil je najavio da će se žaliti na odluku o izručenju.

Pozivajući se na zvanične neimenovane izvore, agencija AFP je prenijela da je odlazeći libanski predsjednik Mišel Sulejman potpisao sporazum o izručenju sa Italijom samo nekoliko časova prije isteka svog mandata u ponoć.

Zasad nije poznato kada će Del Utri (72) biti izručen.

Prije dvije nedjelje, najviši apelacioni sud u Italiji potvrdio je presudu od sedam godina zatvora Del Utriju, navodeći da je ova presuda konačna i da se na nju ne može uložiti žalba.

Sud u Palermu je prošlog mjeseca proglasio Del Utrija bjeguncem kada je utvrđeno da je napustio zemlju uoči izricanja konačne presude.

Del Utri je bio saradnik Silvija Berluskonija i bivši senator. Sud ga je osudio za pripadništvo mafiji, navodeći da je on posredovao između mafijaških bosova i Berluskonija prije nego što je bivši premijer ušao u politiku.

On je ranije rekao da nema nikakve veze sa sicilijanskom mafijom.

Bonus video: