"Orbana treba izbaciti iz Evropskog parlamenta"

U septembru je Evropski parlament glasao o početku procesa sankcija protiv Mađarske na temelju zaključka po kojemu ta zemlja "ozbiljno krši" temeljne vrijednosti EU-a, što je potez koji bi mogao rezultirati gubitkom biračkih prava EU-a
4 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: Reuters
Viktor Orban, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.11.2018. 16:56h

Bivši finski premijer i mogući kandidat za mjesto predsjednika Evropske komisije, Aleksander Stab, danas je izjavio da bi stranačke kolege trebali razmotriti mogućnost izbacivanja mađarskog desno orjentisanog premijera Viktora Orbana iz Evropskog parlamenta. I Orban i Stab su članovi Evropske narodne stranke (desnog centra), najvećeg bloka u parlamentu. Stab je u kombinaciji za glavnog kandidata Evropske naropdne stranke (EPP-a), što bi mu omogućilo da iduće godine postane predsjednik Evropske komisije.

Ako Orban ne poštuje vrijednosti koje zastupa stranka, morat će je napustiti, rekao je Stab za njemačku medijsku kuću Redatktion. Istaknuo je da ni najmanje ne toleriše netoleranciju, nazvavši Orbanova ograničenja slobode izražavanja, okupljanja i stipendiranja u potpunosti neprihvatljivima.

U septembru je Evropski parlament glasao o početku procesa sankcija protiv Mađarske na temelju zaključka po kojemu ta zemlja "ozbiljno krši" temeljne vrijednosti EU-a, što je potez koji bi mogao rezultirati gubitkom biračkih prava EU-a.

Pitanje glasanja otvorilo je brojne podjele u EPP-u. Stabov rival za čelno mjesto u EPP-u, Nijemac Manfred Veber, podupro je sankcije vezane uz glasanje, no usprotivio se protjerivanju Orbana. Orban pak sa svoje strane podržava Vebera.

Stab i Veber će iduće sedmice razgovarati u Helsinkiju gdje se održava stranački kongres EPP-a. U svojim komentarima danas Stab je takođe podržao njemačku kancelarku Angelu Merkel u njenoj politici prema migracijama, pohvalivši je što je uspjela 2016. uspjela s Turskom postići sporazum koji je zaustavio talas izbjeglica iz Sirije, prenosi Hina.

Bonus video: