Putin zabrinut zbog prijetnji oko prekida tranzita gasa

Ruski predsjednik je apelovao na lidere EU da podrže napore da se izgrade novi gasovodi koji bi zaobišli Ukrajinu
2 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.05.2014. 15:38h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izrazio je danas zabrinutost zbog prijetnji "radikala" u Ukrajini da će prekinuti isporuku ruskog gasa Evropi.

"Ozbiljno smo zabrinuti zbog poruka ukrajinskih radikala i njihovih direktnih prijetnji da će prekinuti tranzit gasa. Nadamo se da će zdrav razum prevagnuti", rekao je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, prenosi Rojters.

Ruski predsjednik je apelovao na lidere EU da podrže napore da se izgrade novi gasovodi koji bi zaobišli Ukrajinu, kao što je Južni tok, koji će proći ispod Crnog mora kroz Bugarsku, Srbiju i Mađarsku, prije nego što se razgrana ka zapadnoj Evropi.

Rusija pokriva oko 30 odsto evropskih potreba za gasom, a oko polovine tog gasa isporučuje se kroz gasovode koji prolaze preko ukrajinske teritorije.

Ruska naftna kompanija Gasprom zaprijetila je da će prekinuti isporuku gasa Ukrajini 3. juna ukoliko Kijev ne počne unapred da plaća gas koji uvozi, i ukoliko ne počne da smanjuje dug za gas težak 3,5 milijardi dolara.

Predstavnici Rusije, Ukrajine i Evropske unije sastaće se u ponedeljak u Berlinu da bi razgovarali o situaciji. Kijev je ponudio da plati cijenu od 268,5 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, ali Moskva zahtijeva 485 dolara.

Do prekida isporuke ruskog gasa Evropi već je došlo 2006. i 2009, kada je Ukrajina "zavrnula slavine" zbog spora sa Moskvom oko cijena.

Bonus video: