Više od 270 ljudi povrijeđeno u zemljotresu u Turskoj

Većina njih je zadobila povrede dok su u panici nastojali da što prije izađu iz zgrada, a pojedini su skakali sa balkona
0 komentar(a)
Šteta na aerdromu u Lemnosu, u Grčkoj, Foto: Beta/AP
Šteta na aerdromu u Lemnosu, u Grčkoj, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.05.2014. 16:45h

Sjevernu Grčku i zapadnu Tursku danas je pogodio zemljotres jačine 7,2 stepena po Rihterovoj skali u kome je, prema prvim informacijama, u Turskoj povrijeđeno više stotina osoba.

Epicentar zemljotresa je u blizini turskog ostrva Gokeada i grčkog ostrva Lemnos, a guverner turske provincije Kanakale, koja uključuje i ostrvo Gokeada, Ahmet Cinar, rekao je da je više od 270 osoba tražilo ljekarsku pomoć zbog manjih povreda.

Većina njih je zadobila povrede dok su u panici nastojali da što prije izađu iz zgrada, a pojedini su skakali sa balkona, prenio je AP.

Jedna osoba je kritičnom stanju poslije skoka sa balkona u zapadnom turskom gradu Kanakale.

Kako je navedeno, zemljotres je oštetio neke zgrade u turskoj provinciji Kanakale, uključujući dvije džamije, ali nema informacija o rušenju objekata.

Turski mediji prenose da su iz lokalne bolnice evakuisani pacijenti zbog pucanja zidova, a vlasti sada uspostavljaju poljsku bolnicu kako bi zbrinuli bolesne.

AP je prenio da je jedna Britanka lakše povrijeđena na grčkom ostrvu Lemnos, kada je pao dio plafona usljed zemljotresa.

Njoj je ukazana pomoć na licu mjesta i ona nije tražila da bude prebačena u bolnicu. Nema drugih informacija o šteti i eventualnim povređenima.

Rojters podsjeća da je više od 600 osoba poginulo u oktobru 2011. u istočnoj provinciji Van u Turskoj nakon jednog snažnog zemljotresa. Dva snažna zemljotresa su 1999. usmrtila oko 20.000 na sjeverozapadu zemlje.

RTS-ov dopisnik iz Niša javlja da je tlo podrhtavalo i u Nišu, Vranju, Leskovcu, Pirotu.

Bonus video: