Slovaci glasaju za Evropski parlament: Očekuje se rekordno loš odziv

Kao i susedi Česi, Slovaci takođe izbore za EP masovno ignorišu i prema predizbornim anketama odziv birača će biti rekordno mali
53 pregleda 1 komentar(a)
Slovačka, Foto: Shutterstock
Slovačka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.05.2014. 08:59h

U evropski izborni maraton uključuju se danas Slovaci koji svojih 13 poslanika u Evropskom parlamentu (EP) biraju između rekordna 333 kandidata i 28 političkih stranaka.

Apsolutni favorit u euroizborima u Slovačkoj je vladajuća stranka SMER premijera Roberta Fica, koja je kao izbornog lidera ponudila dosadašnjeg potpredsjednika Evropske komisije Maroša Šefčoviča.

Očekuje se da će 37 odsto Slovaka koji danas izađu na izbore svoj glas dati upravo vladajućoj partiji i tako sedam poslanika koji su u EP u frakciji evropskih socijalista.

Opozicione stranke centra i desnice prema anketama raspoloženja birača mogu da računaju samo na po jednog poslanika a u EP bi ušlo još šest partija slovačke opozicije.

Kao i susjedi Česi, Slovaci takođe izbore za EP masovno ignorišu i prema predizbornim anketama odziv birača će biti rekordno mali, možda i najmanji u cijeloj Evropskoj uniji, pošto se na izbore danas sprema svega 22 odsto od 4,4 miliona registrovanih birača.

"Opet šaljemo negativan signal EU. Legitimitet europoslanika smanjuje se osjetno, zato što je velika razlika da li je neko izabran zahvaljujući glasovima 20 ili 40 odsto birača", kazao je uoči izbora slovački politikolog Tomaš Kozjak.

Česi takođe ignorišu evropske izbore

Neslavni rekord najmanjeg odziva birača mogu da obore danas, drugog dana izbora za EP i Česi, pošto je prema procjenama izbornih komisija u petak popodne, prvog dana svoj glas nekom od 849 kandidata rekordnih 38 stranaka, koalicija i pokreta dalo svega 10 odsto od preko osam miliona Čeha sa pravom glasa.

Predsjednik Češke Miloš Zeman ponovo je predložio da u Češkoj glasanje na izborima postane obavezno, kao što je to slučaj u nekim zemljama EU.

Na jedan od razloga zašto je Česima na dan izbora za EP sve drugo preče od odlaska na biralište upozorio je češki ministar finansija Andrej Babiš, inače lider nove parlamentarne stranke ANO kojoj predizborne ankete predviđaju najveći broj od 21 poslanika koliko biraju Česi.

"Moramo u EP da budemo aktivni, da se konačno čuje nas glas. Do sada smo u EP slali razne političke kandidate kojima je Brisel bio kao nagrada. Teško sada možemo da se žalimo da želimo nešto više kada za 10 godina nismo bili u stanju da se aktivno uključimo", kazao je Babiš.

Koga će na ovim trećim izborima za EP u Češkoj i Slovačkoj poslati na narednih pet godina u Brisel i Slovaci i česi će saznati tek u nedjelju uveče, kada se zatvore birališta u onim članicama EU koje su izbore za EP ostavile za nedjelju.

Bonus video: