Tim OEBS-a stigao u Kijev, Soareš na čelu

"Nikad nećemo nikome dozvoliti da nam oduzme slobodu i nezavisnost i da pretvori Ukrajinu u dio postsovjetske imperije", poručio je Turčinov
4 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2014. 15:57h

Specijalni koordinator posmatračke misije OEBS za ukrajiske predsjedničke izbore Žoao Soareš stigao je u Kijev s članovima misije iz Parlamentarne skupštine OEBS.

U saopštenju OEBS-a se navodi da je Soareša, koji je bivši predsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a, za šefa pomenute posmatračke misije, sastavljene od 1.000 ljudi, odredio u martu predsjedavajući OEBS-a Didije Burkhalter.

Po dolasku u Kijev, Soareš je za zamjenika koordinatora misije odredio člana finskog parlamenta Ilka Kanervu, koji je takodje doputovao u ukrajinsku prijestonicu.

Kanerva će nadgledati aktivnost više od 110 posmatrača, članova parlamentarne skupštine OEBS-a iz gotovo 30 zemalja Evrope, Azije i Sjeverne Amerike.

Soareš ističe kako je Kanerva učestvovao u nekoliko predizbornih posjeta predstavnika OEBS-a Ukrajini i da je izbliza pratio "brzi razvoj događaja" u toj zemlji.

Kanerva je šef finske delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, a ranije je bio i finski ministar inostranih poslova, a tokom 2008. je neko vrijeme bio i predsjedavajući OEBS-a.

Misija OEBS-a će tokom izbora koordinisati svoj rad sa posmatračima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine NATO.

Parlamentarni posmatrači OEBS-a će prije izbora dobiti potrebne informacije od predsjedničkih kandidata i njihovih predstavnika, kao i od predstavnika ukrajinske centralne izborne komisije, predstavnika medija i civilnog društva, kao i stručnjaka Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i šefova drugih parlamentarnih delegacija u Ukrajini.

Misija OEBS-a će tokom izbora koordinisati svoj rad sa posmatračima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine NATO.

Soareš će, kako je najavljeno, 26. maja na pres konferenciji u Kijevu izdati preliminarno saopštenje međunarodne posmatračke misije o ukrajinskim predsjedničkim izborima.

Turčinov: Zacementirajmo temelje svoje države

V.d. predsjednika Ukrajine Aleksandar Turčinov pozvao je građane svoje zemlje s pravom glasa da izađu na predsjedničke izbore u nedjelju da bi "zacementirali temelj svoje države".

Turčinov (foto: Reuters)

U televizijskom obraćanju uživo Turčinov, koji nije kandidat na izborima, istakao je značaj izbora novog lidera Ukrajine, prenio je AP.

"Danas gradimo novu evropsku zemlju čiji temelje su položili milioni Ukrajinaca koji su dokazali da su sposobni da brane sopstveni izbor i svoju zemlju", rekao je Turčinov.

"Nikad nećemo nikome dozvoliti da nam oduzme slobodu i nezavisnost i da pretvori Ukrajinu u dio postsovjetske imperije", poručio je on.

Ukrajinske vlasti, koje se suočavaju sa teškim zadatkom u istočnim oblastima pod kontrolom proruskih aktivista, ne štede napore kako bi omogućile održavanje izbora 25. maja, ali priznaju da možda neće biti moguće organizovati glasanje na istoku zemlje, prenosi BBC.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je ranije da su izbori u Ukrajini korak u dobrom pravcu, a danas je poručio da će poštovati volju ukrajinskog naroda, iako misli da uslovi za njihovo održavanje ne ispunjavaju međunarodne standarde.

Galerija

Bonus video: