U Lugansku vanredno stanje, mobilizacija svih vojno sposobnih

Luganski vojni izvor rekao je kasno sinoć da su prokijevske snage preduzele ofanzivu širokih razmjera u regionu
9 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2014. 11:50h

U Lugansku je danas proglašeno vanredno stanje i objavljena opšta mobilizacija za muškarce između 18 i 45 godina dok region ostaje u stanju pripravnosti zbog invazije širokih razmjera vojnih jedinica Kijeva, saopštila je pres služba samoproglašene Luganske Narodne Republike (LPR).

U saopštenju pres službe se kaže i da su u toku oružani sukobi snaga ukrajinske nacionalne garde i luganskih snaga u blizini nekoliko gradova, prenijela je ruska novinska agencija Itar-Tas s.

Izvor iz regionalnog ministarstva unutrašnjih poslova ranije je, u intervjuu Itar-Tas s-u, rekao da se oružane borbe vode u blizini gradova Rubežnoj i Lisičansk.

U sukobima ima ranjenih među luganskim snagama, rekao je on, ali nije precizirao njihov broj.

Luganski vojni izvor rekao je kasno sinoć da su prokijevske snage preduzele ofanzivu širokih razmjera u regionu.

Novi sukobi u Donjecku

Najmanje osmorica pripadnika ukrajinske policije je poginulo, a 18 povrijeđeno, tokom sukoba sa proruskim snagama na istoku Ukrajine prethodne noći.

Do sukoba je došlo oko 20 kilometara južno od Donjecka, gde su proruske snage poslije referenduma održanog 11. maja proglasile Donjecku Narodnu Republiku, prenio je Rojters.

Ukrajinske snage su se sinoć takođe sukobile sa proruskim snagama u susjednoj Luganskoj oblasti, ali zasad nije poznato da li je tom prilikom bilo žrtava.

U Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine su 11. maja održani referendumi o statusu, poslije kojih su proglašene "DNR" i "Luganska Narodna Republika", podsjeća RIA Novosti.

Rasmusen: Čini se da se dio ruske vojske povlači

Generalni sekretar NATO-a kazao je da su u srijedu registrovane ograničene aktivnosti ruske vojske u blizini granice sa Ukrajinom što bi, smatra on, moglo ukazivati na to da će se dio ruskih trupa povući.

"Krajem jučerašnjeg dana registrovane su ograničene aktivnosti ruske vojske u blizini granice sa Ukrajinom što bi moglo ukazivati na to da će se dio ruskih trupa povući", rekao je Rasmusen na konferenciji za medije u Podgorici, nakon razgovora sa premijerom Milom Đukanovićem.

On se nada da je to početak opšteg povlačenja.

"Prerano je reći što to znači ali ja se nadam da je to početak punog i opšteg povlačenja. Većina tih, prethodno postavljenih trupa ostaje u blizini ukrajinske granice", kazao je Rasmusen. On je rekao da bi, ukoliko uoče bilo kakve značajne i sveobuhvatne i provjerljive aktivnosti vezane za povlačenje, to predstavljalo prvi korak Rusije ka ispunjavanju međunarodnih obaveza."Posebno u svijetlu priprema za predstojeće predsjedničke izbore u Ukrajini i nadam se da ćemo vidjeti pravno i diplomatsko rješenje krize u Ukrajini", zaključio je Rasmusen.

Galerija

Bonus video: