Kremlj: Demontiramo logore i vraćamo se u stalne baze

"Motorizovane, tenkovske, artiljerijske, izviđačke jedinice i inženjerija kao i druge jedinice ispunile su obim vojnih vežbi prema borbenom planu"
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2014. 10:31h

Dok se nemiri nastavljaju na istoku Ukrajine, jedinice ruske vojske danas su počele demontažu svojih privremenih terenskih logora u graničnim regionima, u skladu s naređenjem predsjednika Vladimira Putina, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Ruske snage u regionima Brjanska, Belgoroda i Rostova pripremaju se za povratak u svoje stalne baze, navelo je Ministarstvo odbrane.

Putin je juče naredio povlačenje, što je, kako ocjenjuje agencija AP, korak čiji je cilj najvjerovatnije da se smanje tenzije sa Zapadom zbog Ukrajine. SAD i NATO koji procenjuju da Rusija ima 40.000 vojnika duž granice sa Ukrajinom, juče su saopsstili da ne vide znake povlačenja poslije Putinovog naređenja.

U međuvremenu, proruski borci nastavili su da razmjenjuju vatru sa snagama ukrajinske prelazne vlade, na obodima istočnog grada Slavjanska, dok je najbogatiji Ukrajinac, metalski tajkun Rinat Ahmetov, zaoštrio retoriku prema pobunjenicima. Ahmetov je u saopštenju pozvao na okončanje pobune na istoku, koju je opisao kao "borbu protiv građana našeg regiona".

"Da li je pljačka u gradovima i uzimanje mirnih građana za taoce borba za sreću našeg regiona? Ne, nije!, istakao je Ahmetov. On je pozvao sve radnike u tom regionu da danas u kompanijama u kojima rade održe "miran upozoravajući protest", time što će duvati u pištaljke "u znak podrške miru i protiv krvoprolića".

Šojgu naredio vojsci da se vrati u kasarne

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je jedinicama oružanih snaga uključenim u vojne vežbe u regionima na granici sa Ukrajinom da se vrate u kasarne, saopštila je Pres služba Ministarstva odbrane.

"Motorizovane, tenkovske, artiljerijske, izviđačke jedinice i inženjerija kao i druge jedinice ispunile su obim vojnih vežbi prema borbenom planu obuke u udaljenim poligonima u tim regionima", navelo je Ministarstvo odbrane. Nakon povratka u vojne baze vojska će nastaviti sa obukom u kasarnama i centrima za obuku pošto se godišnji ciklus obuke sastoji od dva perioda - zimskog koji je završava 31. maja i ljetnjeg koji počinje 1. juna. Svi planovi borbene obuke su, prenose agencije, napravljeni za godinu unaprijed i određeni su u novembru za početka nove akademske godine koja počinje 1. decembra.

Galerija

Bonus video: