Zbog nesreće u rudniku u Turskoj 24 ljudi privedeno

Vlada i zvaničnici rudnika više puta su do sada ponovili da katastrofa u rudniku u Somi nije izazvana nemarom i da je rudnik redovno bio kontrolisan
0 komentar(a)
Turska, rudari, Foto: Reuters
Turska, rudari, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.05.2014. 16:09h

Ukupno 24 osobe su danas privedene u okviru istrage o nesreći u rudniku uglja u Turskoj, gdje je 301 rudar poginuo, javile su lokalne vlasti i dodale da je ranije danas privedeno 18 osoba.

Turska agencija Dogan javila je ranije danas da je 18 osoba privedeno, uključujući i izvršne direktore rudnika uglja u Somi na zapadu Turske.

Vlada i zvaničnici rudnika više puta su do sada ponovili da katastrofa u rudniku u Somi nije izazvana nemarom i da je rudnik redovno bio kontrolisan.

Turska je juče obustavila spasilačku operaciju, pošto su pronađena tijela svih rudara koji su ostali zatrpani u rudniku u kojem je došlo do eksplozije.

Rudari su ostali zarobljeni u rudniku uglja u Somi, na zapadu Turske, poslije eksplozije koja se dogodila u utorak, dok je u kopu bilo 787 ljudi, od kojih je 301 osoba poginula.

Nesreća je izazvala proteste širom Turske, zbog loših uslova rada u rudnicima i uvjerenja da je nesreća u Somi izazvana nemarom uprave rudnika.

Agencija AP citirala je juče jednog od rudara iz rudnika u Somi, koji je rekao da je nivo gasa u rudniku postao previsok, a vlasti rudnika nisu na vrijeme o tome obavijestile rudare.

Taj rudar je takođe naveo da bezbjednosni inspektori nikada nisu posjetili niže nivoe rudnika Soma i nisu ni imali predstavu u kako lošim uslovima su radili rudari.

Vlada i zvaničnici rudnika u više navrata su ponovili da do nesreće nije došlo zbog nemara uprave rudnika.

Bonus video: