Bivši broker pješice stiže u Francusku na izdržavanje kazne

On je optužen za prikrivanje finansijskih manipulacija na tržištu zbog kojih je banka Sosijete ženeral pretrpela gubitke od 4,9 milijardi eura
1 komentar(a)
Žerom Kervijel, Foto: Beta/AP
Žerom Kervijel, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.05.2014. 15:32h

Žerom Kervijel, bivši broker optužen da je 2008. godine banci Sosijete ženeral nanio štetu od skoro pet milijardi eura, stiže večeras u Francusku poslije više od dva mjeseca pješačenja iz Rima.

Kervijel, koji je pešice krenuo 5. marta iz Rima ka Parizu poslije kratkog susreta s poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom, trebalo bi danas da pređe granicu, gdje će ga dočekati njegove pristalice.

Kervijel je 2010. godine osuđen na pet godina zatvora i pušten je na uslovnu slobodu.

Ostale su mu još tri godine zatvora. On je optužen za prikrivanje finansijskih manipulacija na tržištu zbog kojih je banka Sosijete ženeral pretrpela gubitke od 4,9 milijardi eura.

Za vrijeme suđenja Kervijel je u svoju odbranu rekao da je izgubio osjećaj realnosti, ali je više puta ponovio da su mu nadređeni dopuštali i čak ga ohrabrivali da preuzima rizik kad god bi uspio da zaradi novac za banku.

Sud je međutim ocijenio da odbrana nije uspjela da dokaže da su u banci imali ikakva znanja o Kervijelovim nelegalnim finansijskim aktivnostima.

Bonus video: