Moskva: Kijev odmah da prekine operacije na istoku Ukrajine

Moskva se nada da će Zapad izvršiti snažan pritisak na vlasti u Kijevu da omoguće početak praktičnih mjera za smirivanje situacije
0 komentar(a)
Ukrajina vojska Slavjansk, Foto: Reuters
Ukrajina vojska Slavjansk, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.05.2014. 14:48h

Rusija traži da borbene operacije koje Kijev sprovodi u jugoistočnoj Ukrajini odmah budu okončane, poručilo je rusko ministarstvo spoljnjih poslova.

Moskva se nada da će Zapad izvršiti snažan pritisak na vlasti u Kijevu da omoguće početak praktičnih mjera za smirivanje situacije u jugoistočnim regionima Ukrajine, navodi Itar-Tas s.

"Nastavak kaznene operacije u oblasti Slavjanska dokaz je licemjerja vlade u Kijevu, koja daje lažne izjave o svojoj spremnosti da postupa u skladu sa preporukama OEBS o mapi puta za Ukrajinu.Rusija smatra da izbori održani uz pratnju artiljerijske paljbe ne bi bili u skladu sa demokratskim normama izbornog procesa koji je u toku u Ukrajini" saopštilo je rusko ministarstvo.

Moskva sumnja u demokratičnost izbora

Rusija je dovela danas u pitanje demokratsku prirodu predsjedničkih izbora u Ukrajini i osudila vojnu operaciju koju Kijev sprovodi protiv naoružanih proruskih pobunjenika na istoku zemlje.

"Možemo se pitati da li je održavanje izbora uz zvuke topova u skladu s demokratskim normama izbornog procesa", navelo je rusko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju osam dana uoči predsedničkih izbora u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednički izbori 25. maja zakazani su posle svrgavanja predsednika Viktora Janukoviča. Zapad smatra da su ti izbori presudni za izlazak zemlje iz krize.

Bonus video: