Donjeck neće ukrajinske predsjedničke izbore, već da se pripoji Rusiji

Naoružani proruski separatisti zauzeli su juče kasarnu ukrajinske garde u Donjecku
61 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2014. 16:17h

Novoformirana "Donjecka Narodna Republika" neće dozvoliti održavanje ukrajinskih predsjedničkih izbora na svojoj teritoriji, izjavio premijer Aleksandar Borodaj.

"Mi smo Donjecka Narodna Republika i imamo pravo da sami odlučimo šta će biti na našoj teritoriji. Mi smatramo pokušaj Ukrajine da ovdje održi predsjedničke izbore aktivnostima druge države na okupiranoj teritoriji", rekao je on, preneo je Itar-Tass.

U međuvremenu, "Donjecka Narodna Republika" se priprema za pripajanje Rusiji, dodao je on.

"Naša industrija je vezana za Rusiju. Mi imamo bliske ekonomske odnose sa Rusijom, privreda Donjecke Narodne Republike će se razviti", kazao je Borodaj.

Sukobi i eksplozije u Slavjansku, vojni avioni iznad grada

U Slavjansku su danas izbili sukobi između proukrajinskih i proruskih snaga, javlja Glas Rusije.

Prema navodima ruskih medija, snažne eksplozije su se mogle čuti u oblasti oko fabrike "Zevs keramika" u centru Slavjanska.

Separatističke snage u Slavljansku (foto: Reuters)

Lokalni mediji izvještavaju i da borbeni avioni lete iznad mjesta sukoba.

Juče zauzeta kasarna u Donjecku

Naoružani proruski separatisti zauzeli su juče kasarnu ukrajinske garde u Donjecku, jednom od centara pobune na istoku Ukrajine, javio je izvještač agencije Frans pres.

Naouružani ljudi, sa trakama koje nose separatisti na istoku Ukrajine, ušli su u kasarnu specijalnih snaga ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako izgleda, snage Ministarstva nisu se suprotstavile, rekao je izveštač Frans presa koji je vidio kako kamioni prevoze pripadnike Nacionalne garde sa tog mjesta.

Deščicja: Zapad treba da pooštri sankcije Rusiji

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrej Deščicja je poručio da Zapad treba da pooštri sankcije Rusiji koja, kako je kazao, vodi "tajni rat" na istoku Ukrajine.

"Zapad treba da uvede oštrije sankcije Rusiji koji će pogoditi njen bankarski sektor i ruske političare", rekao je on u intervjuu za njemački list "Velt".

"Takođe je važno da se uvedu preventivne sankcije prije nego što Rusija napravi još veću štetu", istakao je on.

Deščica je takođe ukazao da njemački političari treba da budu svjesni da "Rusija neće stati na Lugansku i Donjecku" i dodao da ako ne želi da bude odgovorna za destabilizaciju regiona, njemačka vlada mora da zauzme oštriji kurs prema Rusiji.

Putin, prema njegovim riječima, nema namjeru da "otvoreno napadne" Ukrajinu zato što strahuje od posljedica i zbog toga "Kremlj šalje teroriste da izazovu nemire i stavi istočni dio Ukrajine pod svoju kontrolu".

On je takođe naveo da se "rusko oružje krijumčari u Ukrajinu".

"Presreli smo više telefonskih razgovora između separatističkih lidera i ruskih agenata što dokazuje da dobijaju naređenja iz Rusije", rekao je Deščicja, prenosi Rojters.

Ukrajinski zvaničnik je rekao da Kijev pregovara sa Moskvom o cijeni gasa i da je spreman da plati tržišnu cijenu od oko 300 dolara za hiljadu kubnih metara gasa.

On je dodao da Ukrajina takođe pregovara sa Poljskom, Slovačkom i Mađarskom o kupovini gasa i radi na projektima energetske efikasnosti kako bi postala manje zavisna od ruskog "Gasproma".

Rusija je upozorila da će obustaviti isporuku gasa Ukrajini ukoliko Kijev ne plati avansno gas do 2. juna.

Galerija

Bonus video: