Mariupolj: Pobunjenici se povukli, uspostavlja se red. Donjeck dobio premijera

Marijupolj je drugi po veličini grad u regionu Donjecka gdje su proruske snage nedjeljama bile u vladinim zgradama
68 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2014. 16:25h

Proruske snage povukle su se iz vladinih zgrada u gradu Marijupolju, na istoku Ukrajine. Radnici u patrolama kako bi pomogli policiji da uspostavi red.

German Mandrakov, koji je nekada komandovao marijupoljskim okupiranim vladinim zgradama, rekao je danas za AFP da su njegovi saradnici pobjegli, dok je on bio prisiljen da napusti zgradu.

Marijupolj je drugi po veličini grad u regionu Donjecka gdje su proruske snage nedjeljama bile u vladinim zgradama.

Građanske patrole su počele ranije ove sedmice kad je Rihat Ahmetov, najbogatiji Ukrajinac za kojeg se smatra da ima veliki uticaj u toj oblasti, pozvao radnike iz svojih čeličana da pomognu policiji da uspostavi red u gradu u kojem je u sukobima između ukrajinskih i proruskih snaga poginula najmanje 21 osoba.

Borodai premijer Donjecke republike

Aleksandar Borodai, izabran je danas za premijera samoproglašene Narodne Republike Donjeck, saopštila je Kancerarija za medije Itar-Tass-u.

Borodai je izabran za predsjednika vlade na trećem zasijedanju republičkog Vrhovnog savjeta.

Istočne ukrajinske oblasti Donjeck i Lugansk su se na referendumu 11. maja izjasnile za nezavisnost od Ukrajine.

Narodna Republika Donjeck koju su proglasili proruski aktivisti te regije, oformila je zatim Vrhovni savjet koji ima ulogu skupštine, kao i Savjet za bezbjednost.

Zabrinjavajuća situacija oko ljudskih prava

Na istoku Ukrajine je "zabrinjavajuće pogoršana" situacija u vezi sa ljudskim pravima, navodi se u izvještaju UN koji je danas objavljen u Kijevu. U tekstu se navode "brojni primjeri ubistava, mučenja, batinanja, otmica, zastrašivanja i nekoliko slučajeva seksualnog uznemiravanja". Počinioci su "uglavnom dobro organizovane i dobro naoružane antivladine grupe na istoku zemlje", dodaje se u izvještaju.

UN osuđuje i "maltretiranje i progon krimskih Tatara", muslimanske manjine na ukrajinskom poluostrvu koje je u martu pripojeno Rusiji. Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj apelovala je na one koji imaju uticaj na oružane grupe na istoku Ukrajine da "učine sve što je u njihovoj moći da zaustave te ljude koji su odlučni da rasparčaju zemlju".

Moskva je odbacila ove tvrdnje, navodeći da je izvještaj "neobjektivan". U saopštenju portparola ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksandra Lukaševiča navodi se da su u pitanju "protivrječnosti", da su korišćeni dvostruki standardi, kao i da je namjera bila da se "operu samoproklamovane vlasti u Kijevu". Izvještaj UN odnosi se na period od 2. aprila do 6. maja 2014

Galerija

Bonus video: