Papa: Svi govore o miru, a idemo u drugom pravcu

"Vrijeme je da se suočimo s tim pitanjem na ozbiljan i odgovoran način, s političkom perspektivom", kazao je papa
0 komentar(a)
papa Franjo, Foto: Reuters
papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.05.2014. 14:17h

Papa Franja izjavio da postoji kontradiktornost između poziva međunarodne zajednice za mir, globalne trgovine oružjem i nebrige za patnjama izbjeglica.

"Svi govore o miru, svi kažu da ga žele, ali, nažalost, proliferacija svih vrsta oružja vodi nas u suprotnom pravcu", rekao je papa grupi novoimenovanih ambasadora pri Svetoj stolici, prenio je AFP.

"Bila bi apsurdna kontradiktornost govoriti o miru, pregovarati o miru, a u isto vrijeme promovisati ili dozvoljavati trgovinu oružjem", ocijenio je Franja.

Govoreći o problemu izbeglica, nekoliko dana pošto je 17 migranata izgubilo život u brodolomu u libijskim vodama, papa je rekao da ne treba čekati da se tragedija dogodi pa tek onda reagovati.

"Vrijeme je da se suočimo s tim pitanjem na ozbiljan i odgovoran način, s političkom perspektivom", kazao je on.

"Na neki način je cinično promovisati ljudska prava, a istovremeno ignorisati i zanemarivati muškarce i žene koji su primorani da napuste svoju otadžbinu i umiru u tom pokušaju, bez ikakve međunarodne solidarnosti", rekao je Franja, podsjećajući na brojne potresne priče o ljudskim stradanjima.

Aktivisti za zaštitu prava imigranata procjenjuju da je u protekle dvije decenije više od 20.000 migranata izgubilo život u Sredozemnom moru u pokušaju da se domognu obala Italije.

Stotine ilegalnih migranata, uglavnom iz Eritreje, Somalije i Sirije, pristižu i dalje svakodnevno u Italiju, čija vlada upozorava na kriznu situaciju koja zahtijeva pomoć EU.

Bonus video: