Janši uručena presuda

Ta presuda odnosi se na korupciju prilikom nabavke oklopnih vozila iz Finske, kojom se potvrđuje prvostepena presuda na dvije godine zatvora
0 komentar(a)
Janez Janša, Foto: Beta/AP
Janez Janša, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.05.2014. 12:49h

Bivšem premijeru i predsjedniku Slovenske demokratske stranke Janezu Janši danas je uručena presuda višeg suda u predmetu Patria.

Ta presuda odnosi se na korupciju prilikom nabavke oklopnih vozila iz Finske, kojom se potvrđuje prvostepena presuda na dvije godine zatvora.

Bivši premijer, posrednik fabrike Rotis Ivan Črnkovič i general Tone Krkovič zbog koruptivnih radnji u predmetu Patria osuđeni su na dvije godine odnosno 22 mjeseca zatvora i kazne od po 37 hiljada eira.

Osuđeni su najavili upotrebu svih pravnih sredstava, a advokat Janeza Janše je već uložio ustavnu žalbu ustavnom sudu.

Za uručenje poziva za izdržavanje kazni nadležan je okružni sud u Ljubljani, a na nižem sudu moraju pričekati da sud dobije sve povratnice prije nego što obavijeste okružni sud da je presuda postala izvršna. Povratnica nije još došla za Krkoviča i Črnkoviča.

Okružni sud bi trebalo prema zakonu o izvršenju krivičnih sankcija da pozove osuđenog na izdržavanje kazne najkasnije osam dana nakon što primi odluke o izvršenju.

Bonus video: