Separatisti u Donjecku: Snage Kijeva imaju 24 sata da odu

"Imaću dovoljno ovlašćenja i sredstava - komandant me je danas podržao - da uništim i spalim sve"
7 komentar(a)
Donjeck, Foto: Reuters
Donjeck, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.05.2014. 10:53h

Takozvane "snage samoodbrane Donjecka" postavile su ultimatum vojnim trupama Kijeva da se povuku iz regiona u roku od 24 sata.

U suprotnom će, kako se navodi blokirati njihove položaje u Donjeckoj oblasti, a trupe će biti istjerane silom, prenose danas RIA Novosti.

"Dajem im 24 sata da povuku sve trupe, sve snage", saopštio je juče zamjenik komandanta Narodne milicije Donbasa Sergej Zdrilijuk, prenio je "Glas Rusije".

Prema njegovim riječima, specijalne komandne jedinice počeće da operišu u tim oblastima ako se ukrajinska oklopna vozila ne povuku, a kontrolni punktovi ne napuste.

"Ukoliko se oklopna vozila ne povuku, a blokade takozvanih legitimnih vlasti na putevima ne uklone, imaću dovoljno ovlašćenja i sredstava - komandant me je danas podržao - da uništim i spalim sve. Izviđačke i sabotažne grupe su spremne za pokret, a neke su veoma jake", rekao je Zdrilijuk za RIA Novosti.

Ovo saopštenje uslijedilo je nakon referenduma u regionima Donjeck i Lugansk, koji su pokazali da većina glasača podržava samoupravu usred intenzivirane vojne operacije Kijeva.

Donjecka Narodna Republika se samoproglasila za suverenu državu i zatražila od Moskve da razmotri njeno pristupanje Rusiji nakon zbrzanog referenduma.

Bonus video: