Ukrajinska vlada počela pregovore o decentralizaciji

Turčinov je predsjedavao prvim od niza okruglih stolova na kojima učestvuju duhovne vođe, poslanici, državni i regionalni zvaničnici
12 komentar(a)
Oleksandar Turčinov, Foto: Reuters
Oleksandar Turčinov, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.05.2014. 18:20h

Ukrajinska vlada danas je počela pregovore o decentralizaciji u okvoru mirovnog plana koji podržava Evropska unija, ali bez prisustva glavnih protivnika, proruskih pobunjenika koji su proglasili nezavisnost na istoku zemlje.

Kako navodi agencija AP, zbog toga je neizvjesno šta će se postići ovim pregovorima. Prelazni ukrajinski predsjednik Oleksandar Turčinov je otvarajuući skup rekao da su ukrajinske vlasti "spremne za dijalog", ali da neće da razgovaraju sa separatistima koji su zauzeli državne zgrade i bore se protiv vladinih snaga širom istočne Ukrajine.

"Ti naoružani ljudi koji pokušavaju da ratuju protiv svoje sopstvene zemlje, koji sa oružjem u rukama pokušavaju da sprovode svoju volju, ili bolje reći volju druge zemlje, protiv njih ćemo primijeniti pravnu proceduru i biće im suđeno", rekao je Turčinov. Turčinov je predsjedavao prvim od niza okruglih stolova na kojima učestvuju duhovne vođe, poslanici, državni i regionalni zvaničnici o mirovnom planu koji je sastavila Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

OEBS-ov plan predviđa zaustavljanje borbi između vladinih snaga i proruskih separatista na istoku i smirivanje tenzija prije ukrajinskih predsjedničkih izbora zakazanih za 25. maj. OEBS prepušta ukrajinskoj vladi da odluči o konkretnim temama pregovora. Ukrajinski prelazni predsjednik rekao je, međutim, da vlada neće prekinuti svoju ofanzivu da povrati kontrolu nad istočnim gradovima koji su sada pod kontrolom separatista.

Separatisti su u ponedjeljak proglasili nezavisnost u dvije oblasti u istočnoj Ukrajini, Lugansku i Donjecku, gdje živi 6,6 miliona ljudi. Vođe separatista na istoku Ukrajine odbacili su ove pregovore kao beznačajne. "Nismo dobili poziv da se pridružimo okrulom stolu i dijalogu. Ako vlasti u Kijevu hoće dijalog, moraju da dođu ovdje, ako mi odemo u Kijev, uhapsiće nas", rekao je Denis Pušilin, jedan od pobunjeničkih vođa u Donjecku.

Evropski zvaničnici su međutim pozdravili početak pregovora. Evropski komesar za proširenje Štefan File pozdravio je okrugli sto na svom Tviter nalogu i izrazio nadu da će sljedeći sastanak da se održi u istočnoj Ukrajini. Portparolka njemačkog ministra spoljnih poslova Frank-Valtera Štajnmajera rekla je da ukrajinsko prihvatanje formata okruglog stola predstavlja korak u dobrom pravcu, bez obzira da li u njemu učestvuju proruski separatisti ili ne. "Smatramo da će ovaj nacionalni dijalog pomoći smirivanju situacije", rekla je ona. Rusija je podržala plan OEBS-a, a SAD, koje su ocijenile da vredi pokušaj, ipak skeptične prema mogućem uspjehu ovih pregovora.

Bonus video: