Njemačka: Šrederovu rođendansku proslavu prekinula dojava o bombi

Šrederovo prijateljstvo sa Vladimirom Putinom i njegova odbrana ruske politike u ukrajinskoj krizi naišli su na kritike u Njemačkoj
0 komentar(a)
Gerhard Šreder, Foto: BETAPHOTO
Gerhard Šreder, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 13.05.2014. 13:23h

Dojava o bombi prekinula je proslavu koju je kod Frankfurta organizovala banka Rotšild povodom 70. rođendana bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Šredera.

Sinoćnom slavlju prisustvovao je i ambasador Rusije u Njemačkoj Vladimir Grinin.

Pošto je hotel u kojem je organizovana svečanost, dobio poziv u kojem se prijeti "zlokobnim događajem", evakuisan je i policija je izvršila pretres pa su zvanice tek poslije 23 časa mogle da se vrate.

Više njemačkih medija među kojima su nedjeljnik Špigel i dnevnik Bild, objavilo je da je uzrok bila dojava o postavljanju bombe.

Šrederovo prijateljstvo sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i njegova odbrana ruske politike u ukrajinskoj krizi naišli su na brojne kritike u Njemačkoj.

Šreder koji je bio njemački kancelar između 1998. i 2005, sada je predsjednik nadzornog odbora Sjevernog toka, gasovoda koji povezuje Rusiju i Evropu preko Baltičkog mora.

Prethodna proslava Šrederovog rođendana koju je sponozorisao Sjeverni tok i kojoj je prisustvovao Putin, izazvala je takođe polemiku.

Šrederove fotografije na kojima je nasmijan i srdačno se pozdravlja sa Putinom, izazvale su toliku buru da se njemačka vlada ogradila od bivšeg kancelara.

U intervjuu koji je u nedjelju objavio dnevnik Velt, Šreder je rekao da je Evropska unija glavni krivac za ukrajinsku krizu pošto je primorala Kijev da bira između EU i Rusije.

Bonus video: