Papa: Ko smo mi da zatvaramo vrata bilo kome, pa čak i Marsovcima

"Kada bi, naprimjer, ekspedicija Marsovaca sjutra došla do nas i kada bi jedan rekao 'Ja želim da budem kršten' šta bi se dogodilo", zapitao se Papa
4 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.05.2014. 12:20h

Papa Franjo je rekao da bi bio spreman da krsti vanzemljce kada bi došli u Vatikan i zapitao se "ko smo mi da zatvaramo vrata bilo kome, pa čak i Marsovcima", piše Independent.

Propovijed je posvetio pojmovima prihvatanja i uključivanja, te podsjetio na biblijsku priču o preobraćenju prvih pogana na hrišćanstvo. Rekao je da je Katolička crkva crkva otvorenih vrata, te da je na hrišćanima da prihvate Duha Svetog koliko god nezamislivim im se činio.

Opisujući kako je, prema Bibliji, Petar bio kritikovan od strane hrišćana zbog uspostavljanja kontakta sa zajednicom poganih, Franjo je rekao da je u to vrijeme i to bilo nezamislivo.

"Kada bi, naprimjer, ekspedicija Marsovaca sjutra došla do nas i kada bi jedan rekao 'Ja želim da budem kršten' šta bi se dogodilo", zapitao se Papa. Dok je pojašnjavao da stvarno govori o vanzemljacima Papa je rekao: "Marsovci, zar ne? Zeleni, sa dugim nosevima i velikom ušima, kao u dječjim crtežima".

Tokom propovijedi Franjo je poručio i da se hrišćanstvo borilo sa fazama u kojima se pokušavala odbaciti 'Božja prisutnost u različitim oblicima'. Dodao je i da, kada nam Gospodin pokazuje put, ko smo mi da kažemo "Ne, Gospodine, to nije mudro, idemo to učiniti na ovaj način".

Iako se čini da je bio poprilično ekstreman u argumentaciji, ovo nije prvi put da se Vatikan dotiče krštenja vanzemaljskih bića. Njegov prethodnik, Benedikt XVI rekao je 2010. godine rekao je da će ih kristiti ako to zatraže, ali priznao da su šanse za takvo nešto poprilično slabe.

Bonus video: