Odlučiće rukovodstva

Donjeck i Lugansk počeli pregovore o ujedinjenju

Administracija ruskog predsjednika juče je saopštila da se u "Moskvi sa uvažavanjem odnose prema izraženoj volji stanovništva Donjecke i Luganske oblasti
11 komentar(a)
Denis Pušilin, Foto: Reuters
Denis Pušilin, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.02.2019. 18:53h

Lideri samoproklamovanih republika Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine počeli su pregovore o ujedinjavanju, javila je Ruska informativna agencija Novosti.

Sagovornik te agencije iz pres službe vlade Donjecke narodne republike podsjetio je da je inicijativa o ujedinjenju pokrenuta juče.

"Prvo treba da budu održani pregovori. Odlučivaće rukovodstvo. Trenutno se vode takvi pregovori", rekao je neimenovani sagovornik ruske agencije.

Predstavnici Donjecke narodne republike - DNR i Luganske narodne republike - LNR, čije formiranje su u aprilu proglasile pristalice federalizacije Ukrajine, juče su saopštili da je proglašen njihov suverenitet i nezavisnost od Ukrajine nakon referenduma o statusu održanog u nedjelju.

"Kopredsjednik privremene vlade DNR" Denis Pušilin pročitao je juče proglas u kom je od Rusije zatraženo da razmotri pitanje ulaska "DNR" u sastav Ruske Federacije.

Prema RIA Novosti, Donjecka oblast formirana je 17. jula 1932. godine a u aktuelnim granicama je od 1938. i prostire se na 26.517,5 kvadratnih kilometara, sa najvećim gradovima Marijupoljem, Makejevkom, Gorlovkom, Kramatorskom, Slavjanskom.

Njen južni dio granice na istoku ujedno je i državna granica Ukrajine sa Rusijom, a ukupno ima 4.343.900 stanovnika.

Luganska (bivša Vorošilovska) oblast formirana je juna 1938. godine i zauzima teritoriju od 26.700 kvadratnih kilometara, sa većim gradovima Luganskom, Alčevskom, Krasnim Lučem, Lisičanskom, Severnodonjeckom i Stahanovom, i sa više od 2,2 miliona stanovnika.

Administracija ruskog predsjednika juče je saopštila da se u "Moskvi sa uvažavanjem odnose prema izraženoj volji stanovništva Donjecke i Luganske oblasti i da polaze od toga da će praktična realizacija rezultata referenduma biti sprovedena civilizovanim putem, bez ikakvih recidiva nasilja, dijalogom između predstavnika Kijeva, Donjecka i Luganska".

Evropska unija saopštila je da referendume smatra nelegalnim i nelegitimnim, kao i da nikada neće priznati njihove rezultate.

Preporučujemo za Vas