Opada li povjerenje u EU: Na izborima za EP se očekuje rekordna apstinencija

Slab odziv dovodi u pitanje reprezentativnost i legitimitet izabranih, priznaju evropski poslanici iz svih političkih grupa
56 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2014. 10:58h

Odziv građana na izborima za Evropski parlament (EP) od 1979, kada je bilo prvo glasanje, stalno opada, a ove godine se očekuje da apstinencija bude rekordna.

Na posljednjim evropskim izborima, 2009. godine, bilo je 57 odsto uzdržanih na nivou Evropske unije, a najveći procenat, 70 odsto, bio je u šest zemalja od kojih je rekord bio u Slovačkoj gdje je više od 80 odsto građana bilo uzdržano.

Samo u dvije zemlje, u Belgiji i Luksemburgu, nije izašlo 10 odsto birača, pošto je glasanje obavezno.

Trideset godina ranije, 1979. godine, dok je u EU bilo devet zemalja, uzdržanih je bilo oko 37 odsto.

Slab odziv dovodi u pitanje reprezentativnost i legitimitet izabranih, priznaju evropski poslanici iz svih političkih grupa.

Nakon dugogodišnje isključivo konsultativne uloge, Evropski parlament sada ima veća ovlašćenja u donošenju odluka tako da praktično svi evropski propisi moraju da dobiju njegovo odobrenje.

Međutim, EP i dalje važi za "veoma udaljen" od građana. Nedavna studija Eurobarometra pokazala je da 67 odsto Evropljana smatra da njihov glas nema uticaja u EU.

Pozitivna slika Unije je između 2009. i 2013. godine pala za 18 procentnih poena, dok je negativna slika porasla za 14 poena. Prema Eurobarometru, "proporcija ljudi koji kažu da imaju pozitivnu sliku o EU, ostaje na višem nivou u odnosu na one koji imaju negativnu sliku".

Kad je riječ o povjerenju u evropske institucije, pad je bio vrtoglav između 2009. i 2013. godine i sada iznosi 31 odsto.

Kako bi se odgovorilo na demokratski deficit od kojeg pati EU, i privukli birači, svaka od pet glavnih političkih grupa u Evropskom parlamentu - konzervativci iz Evropske narodne partije (EPP), socijalisti, liberali, Zeleni i radikalna ljevica, odredila je svog kandidata za predsjednika Evropske komisije.

Cilj je da se spriječi apatija i da se birači ubijede da je "Ovog puta drugačije" kako glasi i predizborni euro-slogan.

Galerija

Bonus video: