Brisel: Sastanak ministara spoljnih poslova zemalja EU, Ukrajina glavna tema

Holandski ministar inostranih poslova Frans Timermans je rekao da su neke poruke koje su stigle iz Moskve pozitivne
0 komentar(a)
Frank-Valter Štajnmajer, Vilijem Hejg, Foto: Beta/AP
Frank-Valter Štajnmajer, Vilijem Hejg, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.05.2014. 09:35h

Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije okupili su se danas u Briselu na dvodnevnom sastanku Savjeta za spoljne poslove. Glavna tema biće kriza u Ukrajini.

Zvanično, glavna tema bi trebalo da budu pripreme za predstojeći završni samit prvog polugođa, koji će se održati krajem juna, ali očekuje se da ukrajinska kriza ponovo dominira debatom.

Uoči samita, visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton izjavila je jutros da su predsjednički izbori ključni za dalji razvoj događaja u Ukrajini.

Ona je posebno istakla važnu ulogu Organizacije za evropsku bezbiednost i saradnju (OEBS), čiji je predsjedavajući Didije Burkhalter, koji je nedavno boravio u Moskvi, danas u Briselu kako bi ministre izvijestio o situaciji.

"Sa pažnjom čekamo da nas Burkhalter obavijesti o razgovorima koje je vodio sa (ruskim predsjednikom Vladimirom) Putinom”, rekla je Ešton.

Ona je najavila da će danas biti riječi i o referendumima u Donjecku i Luganjsku, koje EU smatra nelegalnim i nelegitimnim.

Holandski ministar inostranih poslova Frans Timermans je novinarima rekao da su neke poruke koje su stigle iz Moskve pozitivne, ali da Putinove riječi nijesu praćene djelima.

“Nijesam impresioniran rezultatima”, rekao je on.

Putin je prošle nedjelje objavio povlačenje ruske vojske sa ukrajinske granice i apelovao na proruske grupe na jugoistoku da odlože referendume o otcjepljenju.

Referendumi su ipak održani, a NATO i Sjedinjene Države tvrde da se ruska vojska nije povukla.

Evropska “crna lista” zasad obuhvata 48 ruskih i ukrajinskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju u EU i raspolažu računima u evropskim bankama.

Tinemans je potvrdio medijske izvještaje da ministri još ne namjeravaju da Rusiji nametnu sankcije “trećeg stepena”, koje bi osim pojedinaca iz ruske vlade obuhvatile i mjere prema ruskim državnim preduzećima.

“Drugi stepen još nije iscrpljen”, rekao je on.

Evropska “crna lista” zasad obuhvata 48 ruskih i ukrajinskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju u EU i raspolažu računima u evropskim bankama.

Osim o Ukrajini, ministri će tokom dvodnevnog sastanka raspravljati o situaciji na Bliskom Istoku i Južnom Sudanu, ali i o Nigeriji, gde se još traga za preko sto djevojčica koje su pripadnici sekte Boko Haram oteli sa namjerom da ih prodaju kao roblje.

Ministri su na početku današnjeg sastanka kratkom ceremonijom obeležili desetogodišnjicu velikog proširenja, kada je u članstvo EU istovremeno primljeno 10 zemalja.

Bonus video: