Peticija iz Pridnjestrovlja stigla u Moskvu: "Priznajte nam nezavisnost"

Uoči polijetanja, moldavske bezbjednosne službe pretresle su avion ruskog ministra na aerodromu u Kišinjevu
50 pregleda 4 komentar(a)
Dmitri Rogozin, Foto: Beta/AP
Dmitri Rogozin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.05.2014. 15:25h

Potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Rogozin izjavio je danas da je donio u Moskvu peticiju kojom se od te zemlje traži da prizna moldavsku separatističku oblast Pridnjestrovlje, uprkos pokušaju moldavskih vlasti da taj materijal konfiskuje.

Rogozin, predstavnik ruskog predsjednika Vladimira Putina za Pridnjestrovlje, bio je u posjeti toj oblasti u Moldaviji kako bi u petak, 9. maja, prisustvovao obilježavanju kraja Drugog svjetskog rata.

Uoči polijetanja, moldavske bezbjednosne službe pretresle su avion ruskog ministra na aerodromu u Kišinjevu i zaplijenile više kutija s potpisima kojima se traži pripajanje te oblasti Rusiji.

"Potpisi Pridnjestrovljaca za podršku priznavanju nezavisnost njihove republike već se nalaze u Moskvi. Moldavske specijalne službe koje su pretresle naš avion, zaplijenile su samo jedan manji dio materijala, bez većeg značaja", napisao je Rogozin na svojoj fejsbuk stranici.

Pridnjestrovlje je 50 godina bilo u sastavu Moldavije, a po raspadu SSSR ta oblast se otcijepila i 1992. godine proglasilo nezavisnost, što međunarodna zajednica ne priznaje.

Moldavske vlasti prethodno su saopštile da su spriječile Rogozina da napusti Moldaviju s peticijom i da su na aerodromu u Kišinjevu konfiskovale kutije sa potpisima, kao i da će analizirati taj materijal.

"Provokacija Kišinjeva imaće ozbiljne posljedice na naše bilateralne odnose", poručio je Rogozin na fejsbuku.

Rumunija je juče zatražila objašnjenje i kritikovala Rogozina zbog izjave da će, poslije zabrane iz Bukurešta da na povratku u Moskvu preleti Rumuniju, sledeći put letjeti u bombarderu.

Na granicama Moldavije je prošle nedjelje uvedeno vanredno stanje zbog nasilja u susjednoj Ukrajini.

Pridnjestrovlje je 50 godina bilo u sastavu Moldavije, a po raspadu SSSR ta oblast se otcijepila i 1992. godine proglasilo nezavisnost, što međunarodna zajednica ne priznaje.

Na referendumu 2007. godine 97 odsto građana se izjasnilo za ujedinjenje s Rusijom, koja finansijski podržava Pridnjestrovlje.

Bonus video: