Papa apeluje na svjetske vlade: Pomozite siromašnima

Papa je danas pozvao UN da promovišu "svjetsku etičku mobilizaciju" solidarnosti sa sirotinjom u novom duhu darežljivosti
3 komentar(a)
Papa Franjo, Ban ki Mun, Foto: Reuters
Papa Franjo, Ban ki Mun, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.05.2014. 17:49h

Papa Franja pozvao je vlade da preraspodjele bogatstvo siromašnima u novom duhu darežljivosti kako bi doprinijele suzbijanju "ekonomije isključivosti".

Papa je uputio apel tokom obraćanja generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu i čelnicima agencija UN tokom ovonedjeljanog sastanka u Rimu.

Papa je danas pozvao UN da promovišu "svjetsku etičku mobilizaciju" solidarnosti sa sirotinjom u novom duhu darežljivosti.

On je rekao da se ujednačenija forma privrednog napretka može ostvariti putem "državne legitimne preraspodjele ekonomskih koristi, kao i neophodne saradnje privatnog sektora i civilnog društva".

Papa je pozvao UN da promovišu razvojne ciljeve usmjerene protiv glavnih razloga siromaštva i gladi, da štite životnu sredinu i obezbijede dostojanstveni rad za sve.

"Konkretno, to uključuje suočavanje sa svim oblicima nepravde i otpor ekonomiji isključivosti, odbacivanje kulture i kulturu smrti za koju u današnje vrijeme postoji rizik da postane pasivno prihvaćena", rekao je papa.

Bonus video: