Koka-kola gasi dvije fabrike u Rusiji

Radnici koji će izgubiti posao tom prilikom moći će da ga potraži u drugim dvijema fabrikama koje pripadaju ruskoj podružnici Koka Kole - Multon
171 pregleda 8 komentar(a)
koka kola, Foto: Rojters
koka kola, Foto: Rojters
Ažurirano: 09.05.2014. 10:48h

Kompanija Koka kola zatvara dvije od četiri fabrike sokova u Rusiji, zbog manje tražnje ali i sve veće popularnosti domaćih brendova.

Kako se navodi u saopštenju kompanije, dvije fabrike - u Novosibirsku i Moskvi, kupljene prije četiri godine za 276 miliona dolara, biće zatvorene do 1. juna.

Radnici koji će izgubiti posao tom prilikom moći će da ga potraži u drugim dvijema fabrikama koje pripadaju ruskoj podružnici Koka Kole - Multon.

Deo proizvodnih kapaciteta zatvorenih fabrika, koje su bile pod okriljem podružnice Nidan, biće do kraja godine prebačen u Multon, ogranak koji su Amerikanci kupili 2005. godine i čiji su proizvodni kapaciteti 790 miliona litara sokova godišnje.

Rusko tržište voćnih sokova palo je šest procenata na godišnjem nivou u periodu januar - septembar 2013. Uz pad obima tržišta, Koka Kola i njeni rival Pepsi kola se sve više suočavaju sa povećanom konkurencijom ruskih nacionalnih brendova.

Odluka američke kompanije podudara se i sa usporavanjem ruske privrede u prvom ovogodišnjem kvartalu, na šta je najviše uticaja imao pad investicija zbog ukrajinske krize.

Na osnovu podataka evropskog statističkog biroa, Euromonitora, Koka Kola je imala 23,5 odsto udjela na ruskom tržištu voćnih sokova, u vrijednosti od oko 4,6 milijardi dolara u prošloj godini.

Pepsi kola je imala 35, 5 odsto. Obje američke kompanije zabilježile su pad u odnosu na godinu dana ranije, dok su lokalni proizvođači Sadi Pridonia, Sanfrut Trejd, kao i francuski Laktalis povećali tržišno učešće.

Bonus video: