Sukobi u Mariupolju, 20 separatista ubijeno

Incident se dogodio na prelazu Izvarino u ukrajinskom istočnom regionu Lugansk
138 pregleda 22 komentar(a)
Ruski pobunjenik, Foto: Reuters
Ruski pobunjenik, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.05.2014. 15:48h

U sukobima između ukrajinskih i proruskih snaga u centru Marijupolja na istoku Ukrajine poginula je danas najmanje 21 osoba, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov.

On je na svojoj stranici na Fejsbuku napisao da je "u sukobima stradalo 20 pobunjenika i jedan policajac", prenio je AFP.

Ministar je dodao da je petoro policajaca povrijeđeno, a "četvoro pobunjenika privedeno".

Novinska agencija Interfaks Ukrajine ranije je navela da policija pokušava da povrati kontrolu nad zgradom u kojoj se nalazi sjedište Ministarstva unutrašnjih poslova, koju su prethodno zauzele proruske snage, prenio je Rojters.

Grupa naoružanih muškaraca u crnim uniformama, pokušala je da zauzme granični prelaz između Rusije i Ukrajine, saopštio je sef ruske carinske službe Andrej Beljaninov.

Beljaninov je rekao da se incident dogodio na prelazu Izvarino u ukrajinskom istočnom regionu Lugansk, gdje je naoružana grupa u crnim uniformama i s "Georgijevskim lentama", zapalila kancelariju carinske službe, a zatim pobjegla, prenijele su RIA novosti.

U međuvremenu, požar koji je tokom noći izbio u kijevskoj TV stanici, uništio kablove i prekinuo emitovanje, izazvao je sumnje među ukrajinskim zvaničnicima, od kojih je jedan, na svojoj stranici na Fejsbuku, napisao da misli da je riječ o ruskoj sabotaži.

Dok šef regionalne administracije Volodimir Bondarenko smatra da je požar izazvao kratak spoj i da nije riječ o sabotaži, zamjenica sekretara ukrajinskog Saveta za bezbjednost i odbranu Viktorija Sjumar, misli drugačije.

Ona smatra da je "samo profesionalac mogao da zna gdje se kablovi nalaze", kao i da je ovo "klasičan primjer sabotaže", prenio je AFP.

Požar je ubrzo stavljen pod kontrolu, a TV stanica je nastavila s radom uz pomoć agregata.

Bonus video: