Pješke kroz 12 zemalja i 3.600 kilometara povodom 100 godina rata

Grupa je krenula danas poslije podne iz Ipra, u Belgiji, a nada se da će za pet mjeseci stići do krajnjeg odredišta, Istanbula
0 komentar(a)
Pješačenje, pješaci, Foto: Shutterstock
Pješačenje, pješaci, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.05.2014. 07:18h

Grupa od 60-ak Evropljana je povodom 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, krenula pješice iz Belgije na put dugačak 3.600 kilometara.

Oni će obići 12-ak zemalja, uključujući i zapadnobalkanske države.

Grupa je krenula danas poslije podne iz Ipra, u Belgiji, a nada se da će za pet mjeseci stići do krajnjeg odredišta, Istanbula.

"Riječ je o građanskoj inicijativi, ni političkoj niti vjerskoj, a namenjena je promovisanju dijaloga među ljudima različitih kultura i različitog porijekla", rekao je Sebastijan de Fuz, inicijator projekta nazvanog Jorsala, čemu je "kumovao" i predsjednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

Organizator najavljuje da će grupa obići više gradova, uključujući i "Sarajevo gdje je počeo Prvi svjetski rat, a koje je postalo simbol sukoba na Balkanu 1990-ih godina".

Broj učesnika tog marša će varirati iz dana u dan. Neki će učestvovati u cijelom projektu, a neki će se pridružiti na nekoliko dana ili sedmica, navodi organizator.

U grupi koja je danas krenula nalaze se studenti i penzioneri iz zemalja Beneluksa, Francuske, Njemačke i Maroka.

Od gradova bivše Jugoslavije, grupa će obići Rijeku, Bihać, Mostar, Sarajevo, Novi Pazar, Prištinu i Skoplje. U Sarajevo bi, kako je najavljeno, trebalo da stigne 18. avgusta, a u Istanbul 15. oktobra.

Bonus video: