VOJNA PARADA

Zapad osudio Putinovu posjetu Krimu: Nepotrebna provokacija

Parada je podsjetila svijet i ruske birače da je Putin riješen da oživi globalnu moć Rusije
205 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2019. 19:44h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je posjetio Krim, obilježavajući sovjetsku pobjedu u Drugom svjetskom ratu i proklamujući uspjeh preuzimanja tog poluostrva od Ukrajine.

Na istoku Ukrajine, gdje promoskovski pobunjenici planiraju da sjutra održe referendum o nezavisnosti, poginulo je između tri i 20 osoba u luci Mariupolj, u jednom od najvećih sukoba između ukrajinskih snaga i separatista.

Šef NATO Anders Fog Rasmusen je osudio Putinovu posjetu Krimu i ponovo izrazio sumnju povodom njegovih tvrdnji da je povukao trupe sa ukrajinske granice.

Vlada u Kijevu je opisala Putinovu posjetu kao „provokaciju“ sa ciljem eskalacije krize.

Posmatrajući vojnu paradu u Sevastopolju, Putin je rekao:

"Siguran sam da će 2014. ući u anale čitave naše zemlje kao godina kada su nacije koje žive ovdje čvrsto odlučile da budu zajedno sa Rusijom, potvrđujući privrženost istorijskoj istini i sjećanju na naše pretke.“

Istakao je da bi se prema pravima Rusa, uključujući ono na samoopredjeljenje, trebalo odnositi s poštovanjem.

"Mi se prema svim državama, svim narodima, odnosimo s poštovanjem. Poštujemo njihova zakonita prava i interese. Međutim, tražimo da se svi na isti način odnose prema našim zakonitim interesima, uključujući zadovoljenje istorijske pravde i prava na samoopredjeljenje, rekao je prilikom prve posjete Krimu od aneksije u martu.

Putin je ranije predsjedavao najvećom paradom za Dan pobjede u Moskvi posljednjih godina.

Kolone tenkova, aviona i interkontinentalnih balističkih raketa podsjetile su svijet i ruske birače na Putinovu riješenost da oživi globalnu moć Moskve, 23 godine nakon raspada Sovjetskog Saveza.

"Čelična volja sovjetskog naroda, njihova neustrašivost i snaga su spasili Evropu od ropstva", rekao je Putin u obraćanju vojsci i ratnim veteranima na Crvenom trgu.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je rekao: „Njegova posjeta Krimu je neprikladna.“

Evropska unija je takođe kritikovala njegovo prisustvo u Krimu.

"Evropska unija sa žaljenjem konstatuje prisustvo predsjednika Vladimira Putina na vojnoj paradi...u Sevastopolju", rekla je Maja Kocijančić, portparolka šefice diplomatije EU Ketrin Ešton.

"Važan dan u našoj zajedničkoj istoriji, posvećen odavanju počasti ogromnim žrtvama i sjećanju na milione stradalih u Drugom svjetskom ratu, ne bi trebalo instrumentalizovati za isticanje ilegalne aneksije Krima", dodala je.

Američki Stejt department je posjetu crnomorskom poluostrvu opisao kao nepotrebnu i provokativnu.

"Krim pripada Ukrajini i ne priznajemo, naravno, ilegalne i nelegitimne korake Rusije u tom smislu,“ rekla je portparolka Stejt departmenta Džen Psaki.

"Prije 69 godina, zajedno sa Rusijom smo se borili protiv fašizma i pobijedili. Sada se istorija ponavlja ali u drugom obliku,“ rekao je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov je rekao da je u Mariupolju ubijeno oko 20 „terorista“ kada su proruski ekstremisti pokušali da zauzmu sjedište policije u tom gradu.

Ukrajinski poslanik Oleg Ljaško je kazao da su ukrajinske snage napale sjedište policije u pokušaju da istjeraju proruske aktiviste i da je zgrada bila u plamenu. Dodao je da je poginulo osam pobunjenika.

Prema bolničkim izvorima u Donjecku, stradale su tri osobe a ranjeno je 25.

U Slavjansku, vojnom uporištu separatista na istoku Ukrajine „narodni gradonačelnik“ Vjačeslav Ponomarjov je predvodio ceremoniju polaganja cvijeća na spomenik žrtvama II svjetskog rata.

Veteran Anatolji Strižakov je rekao: „Pogledajte sve ove ljude - djecu, žene, penzionere...Ovo danas pokazuje da imamo duha da se suprotstavimo svemu što Ukrajinci planiraju.“

Ponomarjov, koji je iz pištolja ispalio tri hica u vazduh tokom ceremonije, uvjeravao je narod da će biti bezbjedno glasati na sjutrašnjem referendumu. Od birača u dva regiona, sa ukupno više od šest miliona stanovnika, tražiće se da glasaju za secesiju „narodnih republika“ Donjeck i Lugansk.

Ankete sprovedene posljednjih mjeseci su pokazale da je podrška takvom potezu daleko od čvrste i nije jasno koliko ljudi će zapravo glasati.

Rasmusen: Na Kosovu smo spriječili genocid

Pokušavajući da odbrane nezakonito pripajanje Krima, ruski lideri su napali legitimitet NATO operacija u Libiji i na Kosovu, kazao je u govoru studentima u Talinu generalni sekretar NATO Andres Fog Rasmusen.

On je okrivio Rusiju da izvrće činjenice, navodeći da je operacija u Libiji izvedena uz saglasnost SB UN, a da je intervencija na Kosovu imala za cilj da spriječi genocid i da je bila u skladu s poveljom UN.

On je za ukrajinsku krizu okrivio Putina i najavio uzvratne mjere.

"Poručujem Rusiji: odstupite sa ivice“, poručio je Rasmusen, ističući da je NATO nepokolebljivo riješen da odbrani svoje članice.

Galerija