Borbe na istoku Ukrajine, Porošenko poručuje: Neki razumiju samo jezik sile

Nacionalna garda je noćas zauzela zgradu, pobunjenike je istjerala na ulice, a oni su potom blokirali autoput
97 pregleda 84 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2014. 13:15h

Vodeći kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima u Ukrajini, milijarder Petro Porošenko, ocijenio je danas da neki proruski pobunjenici na istoku zemlje jedino razumiju “jezik sile”.

Porošenko, koji je bogatstvo stekao trgujući čokoladom, rekao je danas na putu u Berlin, gdje treba da se sastane s kancelarkom Angelom Merkel, da je ponovno uspostavljanje reda i mira na istoku zemlje prioritet i da želi da se unaprijede ekonomski uslovi u tom ukrajinskom regionu u kojem se pretežno govori ruski jezik.

Dodao je, međutim, da ne smije da bude nimalo tolerancije prema oružanim separatistima koji su zauzeli nekoliko gradova i bore se protiv vladinih snaga.

Porošenko, vodeći kandidat na izborima koji će biti održani 25. maja, rekao je da će biti spreman da pregovara o daljoj decentralizaciji vlasti u Ukrajini i održi referendum, obezbjeđujući da bude slobodan i fer.

Borbe u Mariupolju i Slavjansku

Nakon što je stigla vijest da je ukrajinska vojska, koja je počela ofanzivu protiv demonstranata koji žele otcjepljenje od Ukrajine, napredovala i u istočnom lučkom gradu Mariupolju, BBC javlja da su pristalice federalizacije poslije žestokih okršaja povratile kontrolu nad zgradom gradske skupštine.

Nacionalna garda je noćas zauzela zgradu, pobunjenike je istjerala na ulice, a oni su potom blokirali autoput, spalili automobilske gume i trolejbus, javili su ukrajinski mediji, a prenijela agencija Rojters.

Do jutros je normalizovan saobraćaj u gradu.

Britanska agencija je navela da je taj izvještaj još nije potvrdjen.

Donjeck opkoljen

Nakon burne noći, u Slavjansku pucnjava odjekuje od jutros, a novinar "Gardijana" je na svom profilu na Tviteru javio da su odjeknule i tri eksplozije i da se nad tim gradom vije dim. Do novih sukoba pobunjenika i ukrajinske vojske koja je ranije opkolila grad došlo je kada su pobunjenici pokušali da ponovo uspostave kontrolu nad TV tornjem.

Nijedna od sukobljenih strana za sada nije prijavila da ima žrtava

Proruski pobunjenici u Donjecku na istoku Ukrajine tvrde da ukrajinske trupe ne puštaju civile da napuste grad i da pucaju na svaki transport koji pokuša da napusti grad, javlja jutros ruska televizija "Raša tudej".

Prema izvještajima ovog ruskog državnog medija na engleskom, na periferiji Slavjanska, okruženog ukrajinskom vojskom, preko noći se čula rafalna paljba i najmanje dvije eksplozije.

"Grad je opkoljen i civilima se ne dopušta da odu", rekao je predstavnik pobunjenika ruskoj agenciji Itar-Tas. Prema istom izvoru, na kontrolnim punktovima vladinih trupa oko grada primijećen je dolazak "ljudi u crnim uniformama".

"Naše sumnje su da se radi o pripadnicima (ultradesničkarskog) Desnog sektora, ali do sada nemamo konkretne dokaze", rekao je predstavnik pobunjenika.

Komandant snaga tzv. "Republike Donjeck", Igor Strelkov je izjavio da su oko grada, pored "čitave tenkovske brigade" od oko 30 vozila, takođe raspoređena artiljerijska oruđa, uključujući samohodni višecevni lanser raketa Grad.

Galerija

Bonus video: