Prijevremeni izbori u Sloveniji u junu?

Virant je rekao da je premijerka Alenka Bratušek odlukom da da ostavku nakon što je izgubila unutarstranačke izbore napravila pravi potez
1 komentar(a)
Slovenija, zastava, Foto: Wikipedia.org
Slovenija, zastava, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 06.05.2014. 16:52h

Prijevremene parlamentarne izbore u Sloveniji trebalo bi održati početkom juna, ocijenio je u utorak Gregor Virant, predsjednik koalicione Građanske liste (DL) i ministar unutrašnjih poslova vlade u ostavci.

"Najbolje bi bilo da se izbori održe u prvoj nedjelju nuna. Tako bi već u septembru mogli da imamo vladu sa punim ovlaštenjima", rekao je Virant na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Uprkos mišljenjima da je realnije da se prijevremeni izbori održe na jesen, Virant je rekao da zakonski rokovi još pružaju mogućnost da se vrijeme za izbore skrati i izbori održe što prije te tako spriječi dugotrajnija politička neizvjesnost u kojoj je Slovenija bez vlade s punim ovlaštenjima.

Virant je rekao da nije isključeno da će se njegova stranka pred izbore stupiti u koaliciju sa nekom drugom strankom liberalne orijentacije.

U Sloveniji je premalo povezivanja i saradnje, a previše isključivosti i razdvajanja, ocijenio je Virant.

Istakao je da je premijerka Alenka Bratušek odlukom da da ostavku nakon što je izgubila unutarstranačke izbore napravila pravi potez.

Stanje u njenoj dosadašnjoj stranci Pozitivna Slovenije (PS), koju je sada preuzeo ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, Virant nije želio da komentariše.

Bonus video: