Žrtve i ranjeni u borbama kod Slavjanska, oboren još jedan ukrajinski helikopter

Proruski separatisti saopštili su da je oko 20 boraca odanih Moskvi poginulo u Slavjansku u borbama sa vladinim snagama
123 pregleda 223 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2014. 19:52h

Helikopter ukrajinske vojske Mi-24 oborili su proruski pobunjenici u blizini Slavjanska, a piloti letjelice su preživjeli, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Helikopter koji je pao u rijeku su vatrom iz mitraljeza oborili proruski pobunjenici, koji drže Slavjansk pod kontrolom, navodi se u saopštenju, koje je prenijela agencija AFP.

To je treći helikopter koji su oborili proruski pobunjenici otkad je ukrajinska vojska pokrenula ofanzivu u Slavjansku.

Prva dva helikoptera, takodje tipa Mi-24, pobunjenici su oborili u petak 2. maja iz minobacača.

Četiri ukrajinska vojnika su poginula, a 30 ih je ranjeno u današnjim sukobima u okolini Slavjanska, saopšteno je u Kijevu, a proruske snage navode da žrtava ima na obje strane. Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine navelo je da sukobi kod tog grada na istoku zemlje i dalje traju i da proruske snage koriste stanovništvo kao "štit" i pale kuće, i da u tim požarima ima i žrtava.

U odvojenom saopštenju, Kijev je naveo da su ukrajinske snage jutros počele "antiterorističku operaciju" protiv proruskih snaga u toj oblasti. Borbe se vode u okolini Slavjanska, a vlada je poslala i elitnu vojnu jedinicu ka Odesi kako bi povratila kontrolu u tom gradu.

AP prenosi da u okolini Slavjanska i u samom gradu odjekuju eksplozije i čuje se pucnjava. Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov rekao je da proruske snage koriste rakete i oružje dugog dometa, i da u sukobima u toj oblasti ima ranjenih na obje strane.

Portparol proruskih snaga u Slavjansku rekao je da u borbama ima žrtava i ranjenih, i dodao da je jedna djevojka poginula kada ju je pogodio zalutali metak.

Kako je ranije javio radio Slobodna Evropa, proruske snage povlače se prema središtu grada nakon što su vladine snage zauzele televizijski toranj u predgrađu Andrejevka.

Proruski separatisti saopštili su da je oko 20 boraca odanih Moskvi poginulo u borbama sa vladinim snagama.

"Imamo mnogo mrtvih. Možda više od 20 ljudi", kazao je predstavnik pobunjenika za agenciju Interfax.

Pobunjenici potvrdili da u svojim redovima imaju oko 15 ranjenih

Dodao je da su proruski separatisti nakon "mnogo muke" uspjeli da zaustave napredovanje vladinih snaga ka Centru Slavjanska.

Pobunjenici su potvrdili da u svojim redovima imaju oko 15 ranjenih.

Vlada Ukrajine je saopštila da nastavlja antiterorističke operacije do punog povratka pod konrolu pobunjeničkih centara.

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova ranije je poslalo dodatne specijalne snage u Odesu, a specijalne jedinice kijevske nacionalne garde već su stigle u tu crnomorsku luku.

"U Odesu su stigle snage za posebne namjene ministarstva unutrašnjih poslova Kijev-1. To je jedna od jedinica nedavno sastavljenih od građanskih aktivista",rekao je Avakov.

Situacija u Odesi i danas je napeta, pošto su juče proruski aktivisti zauzeli sjedište policije, a potom se, sinoć, na ulicama okupile i hiljade pristalica ukrajinskih vlasti.

Pristalice vlasti u Kijevu uzvikivali "Odesa u Ukrajini!"

Više od 2.000 pripadnika proruskih snaga juče je napalo sjedište policije u Odesi, gdje je u petak poginulo 40 ljudi, uglavnom iz proruskog tabora. Pod pritiskom napada policija je u nedjelju pustila one koje je uhapsila u petak, poslije sukoba proruskih snaga i pristalica jedinstvene Ukrajine.

Potom su se sinoć ispred sjedišta policije okupile i pristalice vlasti u Kijevu, među kojima je bilo oko 50 pripadniika nacionalističkog paravojnog pokreta "Desni sektor".

Oni su uzvikivali "Odesa u Ukrajini!", "Slava Ukrajini!" i pjevali himnu.

Poslije toga otišli su do izgorele zgrade Doma sindikata, gdje je u požaru u petak stradalo oko 40 ljudi. Tamo su razvili ukrajinsku zastavu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel sinoć je, poslije razgovora sa predsjedikom Rusije Vladimirom Putinom, izjavila da će pod pokroviteljstvom OEBS-a 7. maja o Ukrajini razgovarati predsjednik Rusije Vladimir Putin i ministar spoljnih poslova Švajcarske i predsjedavajući OEBS-a Didije Burkhalter.

Moskva je poslije razgovora saopštila da je Putin naglasio da je neophodno uspostaviti direktan dijalog vlasti u Kijevu i predstavnika jugoistočnih ukrajinskih regiona, gdje proruski aktivisti organizuju pobunu.

Referendum u Lugansku 11. maja

"Narodni guverner" istočnog ukrajinskog regiona Lugansk Valerij Bolotov raspisao je referendum 11. maja na kome će se narod izjasniti da li želi da podrži državnu autonomiju za Narodnu Republiku Lugansk. Bolotov je izrazio nadu da će narod regiona moći slobodno da izrazi svoju volju.

"Djelovaćemo u interesu naroda na transparentan način. To će biti fer referendum", rekao je on i dodao da su već formirane grupe za brojanje glasova i da su određena birališta.

Moskva: Savjet Evrope da utiče na Kijev

Savjet Evrope (SE) mora da traži od sadašnjih vlasti u Kijevu da bezuslovno poštuju sporazum iz Ženeve o deeskalaciji napetosti u Ukrajini, saopštilo je rusko MSP.

"S obzirom na krizu u Ukrajini, potencijali Savjeta Evrope se moraju upotrijebiti za pravnu pomoć u sprovođenju dubokih ustavnih reformi u toj zemlji, zasnovanih na sveobuhvatnom nacionalnom dijalogu sa ciljem da se prevaziđe podjela društva", navedeno je u saopštenju koje je prenijela agencija Itar tass.

Zatvorena granica sa Krimom

Vlasti u Kijevu odlučile su da privremeno zatvore granične prelaze sa poluostrvom Krim, navodi se na sajtu ukrajinske vlade. U saopštenju koje prenosi Glas Rusije navodi se da je Vlada odlučila da privremeno zatvori granične prelaze i punktove prema Krimu "zbog pogoršanja tamošnje situacije, upada militanata i ekstremista na teritoriju Ukrajine, kao i zbog vojne agresije Ruske Federacije". Ukrajina je poslije promjene vlasti i priključenja Krima Rusiji, sredinom marta, zabranila ulazak na teritoriju države muškim državljanima Rusije, podsjeća Glas Rusije.

Kremlj objavio Bijelu knjigu o kršenju ljudskih prava

Rusija je danas objavila Bijelu knjigu o kršenju ljudskih prava koje pripisuje ukrajinskim nacionalistima i pozvala međunarodnu zajednicu da uloži napore kako mir i stabilnost u Evropi ne bi bili ugroženi.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova u svom izvještaju na 80 strana objavilo je spisak krsšnja ljudskih prava koja su u Ukrajini počinile "ultranacionalističke, ekstremističke i neonacističke snage". "Cilj izvještaja jeste da se skrene pažnja međunarodnoj zajednici i međunarodnim sudskim instancama na kršenja ljudskih prava u Ukrajini", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi agencija RIA Nvosti.

U izvještaju se navode primjeri kršenja ljudskih prava od novembra 2013. do marta 2014. godine, kao i ksenofobični postupci kijevskih vlasti prema etničkim Rusima. U izvještaju se pominje i strano miješanje u unutrašnja pitanja Ukrajine, uz navođenje posjeta evropskih i američkih zvaničnika.

Objavljene su i fotografije protesta na kijevskom trgu Majdan. Na tim fotografijama se vide povrijeđeni policajci i pripadnici nacionalističke grupe Desni sektor. U izvještaju objavljenom na ruskom i engleskom naglašava se da nasilje treba da se zaustavi, jer će u protivnom biti "ugroženi mir, stabilnost i demokratski razvoj u Evropi".

Deščica spreman da se sastane sa Lavrovim

Ministar inostranih poslova Ukrajine Andrej Deščica izrazio je danas spremnost da se sastane sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

"Mi smo u svako dobra spremni da se sastanemo sa našim ruskim kolegama, ako je to potrebno", kazao je Deščica u izjavi agenciji APA, povodom sjutrašnjeg ministarskog sastanka Savjeta Evrope u Beču, na kojem se spekulisalo da bi moglo doći do ovog susreta u vezi ukrajinske krize.

On nije odgovorio na pitanje da li će Kijve uputiti poziv za takav sastanak.

“Mi ćemo se sigurno sresti u okviru konferencije”, poručio je Deščica, ističući da postoji mnogo toga oko čega treba razgovarati i da je Ukrajina otvorena za takav susret.

Prema njegovim riječima, potrebno je razgovarati o odnosima prije svega u vezi privrede i snabdijevanja gasa, ali i ponajviše i o „ruskoj intervenciji u ukrajinske unutrašnje stvari i ruske agresije na ukrajinsku teritoriju“.

"Želimo sa Rusijom da razjasnimo koji stav oni imaju u vezi Ukrajine”, objasnio je Deščica.

Galerija

Bonus video: