Policija oslobodila lidera Šin Fejna

Adams je uvijek negirao da je bio član IRA, iako je sjevernoirska republikanska partija Šin Fejn čessto dovođena u vezu sa tom organizacijom
0 komentar(a)
Geri Adams, Foto: Reuters
Geri Adams, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.05.2014. 18:27h

Britanska policija je bez podizanja optužnice oslobodila iz pritvora lidera sjevernoirske partije Šin Fejna Gerija Adamsa, ali će britanskom tužilaštvu biti upućeni mogući dokazi za optužbu.

Adams (65) je pritvoren prošle srijede kako bi bio ispitan o optužbama da je 1972. godine bio komandant ilegalne Irske republikanske armije (IRA) i da je u Belfastu naredio ubistvo Džin Mekkonvil, majke desetoro djece. Adams će biti oslobođen, ali dostavljanje mogućih dokaza tužilaštvu ukazuje da bi on ipak kasnije mogao da se nađe pred sudom, rekao je agenciji AP jedan visoki policijski zvaničnik.

Adams je uvijek negirao da je bio član IRA, iako je sjevernoirska republikanska partija Šin Fejn čessto dovođena u vezu sa tom organizacijom koja se terorističkim metodama borila za osamostaljenje Sjeverne Irske od Velike Britanije.

Šin Fejn je trenutno druga po snazi partija u sjevernoirskom parlamentu, a hapšenje Adamsa uoči parlamentarnih izbora kako u Sjevernoj Irskoj tako i u Republici Irskoj, izazvalo je gnijev njenih pristalica.

Bonus video: