Slovenačka premijerka podnosi ostavku, izbori mogući prije ljeta

Predsjednik Socijalnih demokrata podržao je odluku Bratušek o ostavci, rekavši da je ona u sadašnjim okolnostima najprimjerenija
65 pregleda 0 komentar(a)
Alenka Bratušek, Foto: Www.sloveniatimes.com
Alenka Bratušek, Foto: Www.sloveniatimes.com
Ažurirano: 03.05.2014. 14:17h

Slovenačka premijerka Alenka Bratušek danas je nakon sastanka sa predsjednicima stranaka u svojoj koalicionoj vladi najavila da će u ponedjeljak predsjedniku države Borutu Pahoru podnijeti ostavku, te o tome obavijestiti i predsjednika parlamenta Janka Vebera.

"Zajedno smo došli do zaključka da bi za Sloveniju bilo najbolje da prijevremeni izbori budu što prije, dakle još prije ljeta", rekla je Bratušek, nakon sastanka sa predsjednikom Socijalnih demokrata (SD) Igorom Lukšičem, predsjednikom Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karlom Erjavcem i predsjednikom Građanske liste (DL) Gregorom Virantom.

S ostavkom premijerke, prema riječima Bratušek, prestaće mandat i ministrima, a vlada će do imenovanja nove obavljati tekuće poslove.

Bratušek je dodala da politička situacija nije razlog "za paniku" jer je njena vlada stabilizovala javne finansije, a i ocjena ekonomskih prognoza do kraja godine bolja je od ranijih

Bratušek je dodala da politička situacija nije razlog "za paniku" jer je njena vlada stabilizovala javne finansije, a i ocjena ekonomskih prognoza do kraja godine bolja je od ranijih.

"I postignuti rezultati i prognoze pokazuju da je Slovenija na putu uspjeha", dodala je.

Na pitanje kakav će biti dalje njen lični put, Bratušek je rekla da to zavisi od nje i zastupnika koji je podržavaju nakon što je primat u stranci Pozitivna Slovenija (PS) morala na unutarstranačkim izborima prepusti ljubljanskom gradonačelniku Zoranu Jankoviću.

Predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Igor Lukšič podržao je odluku Bratušek o ostavci, rekavši da je ona u sadašnjim okolnostima najprimjerenija.

"Aktuelna vlada Sloveniju ostavlja u bitno boljem stanju nego što je to učinila prethodna vlada. Riječ je o promišljenoj odluci koja je donesena nakon što je glavni zadatak ove vlade u ovoj godini dovršen", kazao je Lukšič.

Zbog odluke Bratušek da u ponedjeljak podnese ostavku, slovenački predsjednik Borut Pahor skratiće svoju službenu posjetu Italiji u koju odlazi u utorak na jedan dan, javio je u subotu Pahorov kabinet.

Bonus video: