Desetine mrtvih u Odesi

U najgorem nasilju koje je zahvatilo Odesu nakon zbacivanja Viktora Janukoviča u februaru, 31 osoba se ugušila ili je stradala iskačući kroz prozore pošto je zapaljena zgrada sindikata
58 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2014. 07:01h

Desetine osoba su poginule juče u Odesi, od kojih većina u zgradi koja je zapaljena nakon okršaja proruskih aktivista i pristalica jedinstvene Ukrajine u tom južnom lučkom gradu.

U najgorem nasilju koje je zahvatilo Odesu nakon zbacivanja Viktora Janukoviča u februaru, 31 osoba se ugušila ili je stradala iskačući kroz prozore pošto je zapaljena zgrada sindikata, saopštila je policija.

Suprotstavljene strane su i ranije odmjeravale snage u Odesi, ali do sada nije bilo žrtava.

Ranije je policija saopštila da su najmanje četiri muškarca ubijena u sukobima nakon što je marš prokijevskih demonstranata naišao na zasjedu. Bacani su Molotovljevi kokteli, kamenice i eksplozivne naprave. Mašući ukajinskim zastavama, noseći šljemove i vitlajući motkama, hiljade Ukrajinaca je izašlo na ulice da maršira u znak podrške prozapadnim vlastima u Kijevu. Rojters je prenio da su neki bili pristalice lokalnog fudbalskog kluba Černomorec.

U napadu obojenom fudbalskim rivalstvom, proruski aktivisti, mnogi sa obilježjima Metalista iz Harkova, obrušili su se na masu. Policija je ubrzo izgubila kontrolu.

Lokalni poslanik Dmitro Spivak je rekao za ukrajinsku televiziju da je ubijeno najmanje šest mladih pristalica vlasti u Kijevu.

„Potpuno je jasno da je proruska strana veoma dobro naoružana, organizovana i da je ova akcija davno planirana,“ rekao je i dodao da je policija malo toga učinila da prekine sukobe.

Na istoku zemlje, proruski separatisti su oborili dva ukrajinska vojna helikoptera koja su učestvovala u operaciji istjerivanja ekstremista iz uporišta u Slavjansku. Kijev je saopštio da su poginula dva pilota a ranjeno sedam vojnika u akciji kojom je, kako su priznali, malo postignuto.

Separatisti su kazali da su ukrajinske snage ubile tri njihova borca i dva civila kada su upali u Slavjansk, što je Moskva opisala kao „kriminalni“ napad.

Turčinov je rekao da je operaciju komplikovalo to što pobunjenici koriste žive štitove i da ne napreduju brzo kao što su se nadali

Ukrajina tvrdi da je upotreba raketa kojima su oboreni njeni helikopteri dokaz prisustva ruskih snaga u tom gradu. Moskva poriče da je njena vojska na terenu.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane je sinoć saopštilo da su dva ukrajinska vojnika poginula na periferiji Slavjanska nakon što su proruski separatisti napali njihov položaj.

Vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine Oleksander Turčinov je rekao da su ruski „naoružani saboteri“ pokušali preksinoć da uđu u zemlju ali da su ih spriječili ukrajinski graničari. Ruska bezbjednosna služba je to demantovala.

Kijev tvrdi da Moskva podržava grupe u istočnoj Ukrajini koje „dovode u opasnost civile, odvode taoce i stvaraju atmosferu terora i nasilja“.

Ukrajinske snage u oklopnim vozilima napreduju u Slavjansku, ali pobunjenici i dalje kontrolišu veći dio grada od 130.000 stanovnika.

Turčinov je rekao da je operaciju komplikovalo to što pobunjenici koriste žive štitove i da ne napreduju brzo kao što su se nadali.

Rojters je prenio da se ispred zgrade opštine u Slavjansku juče okupilo oko 100 ljudi, koji su apelovali na Putina da pošalje vojsku da im pomogne.

„Šta da mislite kada vas zvuk topa natjera da iskočite iz kreveta, kada helikopteri prelijeću i pucaju na naše ljude“, rekla je Tamara Voščanaja.

Putinova popularnost je porasla nakon pripajanja Krima i izjava o uspostavljanju nekadašnjeg ruskog carstva. Ove nedjelje je oživio sovjetsku tradiciju održavanja prvomajske parade na Crvenom trgu, gdje se učesnici marša nosili zastave i pozdravljali osvajanje ukrajinske teritorije.

Američki ministar odbrane Čak Hejgel je rekao da su akcije Rusije u Ukrajini srušile mit o evropskoj bezbjednosti u eri nakon hladnog rata te da su saveznici NATO-a povećali opasnost time što nisu ispunili obećanja o vojnoj potrošnji.

Podsjećajući na Putinovo ranije upozorenje da će bilo kakva „kaznena operacija“ biti „kriminalni čin“, njegov portparol Dmitrij Peskov je rekao da se upravo to desilo u Slavjansku.

„Dok Rusija ulaže napore da deeskalira i riješi sukob, kijevski režim puca na civile iz vojnih helikoptera i počeo je kaznenu operaciju, praktično uništivši posljednju nadu za opstanak Ženevskog sporazuma“, rekao je Peskov.

Prema sporazumu koji su 17. aprila potpisali Rusija, Ukrajina, SAD i EU, separatisti je trebalo da predaju oružje i oslobode javne zgrade u desetak gradova koje su okupirali širom istoka. Oni su od tada, međutim, samo pojačali stisak.

Ukrajinska bezbjednosna služba je saopštila da je to što su separatisti upotrijebili protivavionske rakete dokaz da u toj oblasti djeluju „obučeni, visoko kvalifikovani strani vojni specijalisti“ a ne „lokalni civili, kako kaže ruska vlada, naoružani samo pištoljima uzetim iz lovačkih radnji“.

Galerija

Bonus video: