Hejgel: Evropske članice NATO da povećaju vojna ulaganja

"Vojni potezi Rusije u Ukrajini "ruše mit" da je kraj hladnog rata značio i kraj nebezbjednosti, barem u Evropi"
7 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2014. 14:53h

Evropske države članice NATO moraju da povećaju ulaganja na polju odbrane u svjetlu akcija Rusije u Ukrajini, poručuje američki ministar odbrane Čak Hejgel u govoru koji tek treba da održi, a čije je djelove danas objavilo Ministarstvo odbrane.

"Potrebna su nova finansijska angažovanja svih država članica NATO", navodi se u unaprijed objavljenim izvodima govora o Sjevernoatlantskoj alijansi, koji će Hejgel održati u centru "Vudro Vilson" u Vašingtonu, prenosi Rojters.

Hejgel poručuje da članice NATO moraju da povećaju vojna ulaganja pošto će, dugoročno, Rusija testirati posvećenost 28-člane Alijanse na čelu sa SAD, prenosi AP.

Vojni potezi Rusije u Ukrajini "ruše mit" da je kraj hladnog rata značio i kraj nebezbjednosti, barem u Evropi, i najavljuju novu realnost, ukazuje Hejgel i upozorava da se čak i ujedinjena Evropa suočava sa velikim opasnostima.

"Iako moramo da nastavimo da gradimo mirniji i prosperitetniji globalni poredak, ne postoji postmoderno utočište koje je imuno na prijetnju vojnom silom", napominje američki ministar odbrane, kako se navodi u izvodima njegovog pripremljenog govora.

"Ne možemo, čak ni u Evropi, da uzmemo kao gotovu činjenicu da je mir zagarantovan vjerodostojnim odvraćanjem vojne sile", zaključuje on.

U Ukrajini su ranije danas oborena dva ukrajinska helikoptera u trenutku kada je Kijev pokrenuo svoju prvu veliku ofanzivu protiv proruskih snaga koje su zauzele državne institucije na istoku Ukrajine, a Kremlj je saopštio da potez Kijeva protiv pobunjenika "uništava" nade u mir u regionu, navodi AP.

Zamjenik generalnog sekretara Alijanse Aleksander Veršbou istakao je juče na konferenciji za novinare da su ruska aneksija Krima i očigledno manipulisanje Moskve nemirima na istoku Ukrajine fundamentalno promijenili odnose NATO-Rusija.

Poslije dvije decenije pokušaja da izgradi partnerstvo s Rusijom, NATO je danas prisiljen da Moskvu tretira više kao neprijatelja nego kao partnera, naglasio je Veršbou, prenijela je američka agencija.

NATO je u aprilu obustavio svaku civilnu i vojnu saradnju sa Rusijom, koja je, međutim, zadržala svoju diplomatsku misiju u NATO, uspostavljenu 1998. godine.

Galerija

Bonus video: