Francuskinja zbog "arapskog" imena zadržana na aerodromu u Tel Avivu

Članovi njene porodice navode da je ona "navikla na kontrole" i da je već ispitivana prilikom ranijih putovanja
0 komentar(a)
Tel Aviv, aerodrom, Foto: Shutterstock
Tel Aviv, aerodrom, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.05.2014. 16:24h

Jedna Francuskinja zadržana je na aerodromu u Tel Avivu pošto je, zbog imena "koje zvuči kao arapsko", izraelska carinska služba sumnjiči da ima "profil bombašice", prenosi francuska štampa.

Dvadesetšestogodišnju Francuskinju, koja je po zanimanju fotograf i kojoj je ovo četvrti put da putuje u Izrael, sa tronedeljenom turističkom vizom, carinici su u ponedeljak zaustavili po izlasku iz aviona na aerodromu "Ben Gurion" sa već pripremljenim pitanjima, prenosi francuski list "Ekspres" (L'Expreš).

Članovi njene porodice navode da je ona "navikla na kontrole" i da je već ispitivana prilikom ranijih putovanja zbog svog imena, ali da nikakvih većih problema do sada nije imala.

Kako piše francuski dnevnik "Le Parisien", izraelske službe nisu saopštile prave motive njenog zadržavanja na granici, ali je bezbjednost na izraelskoj granici pojačana nakon što je pošle nedjelje najavljeno konstituisanje palestinske vlade nacionalnog jedinstva posle pomirenja islamističkog Hamasa i Palestinske oslobodilačke organizacije predsjednika Mahmuda Abasa.

Sličan je i slučaj francuske državljanke Aide Alić, poreklom iz Zvornika, koja nedavno nije mogla da se ukrca u avion za Sjedinjene Američke Države pošto se, kako sumnja, nalazi na američkoj "crnoj listi" zbog sličnosti njenog imena sa nazivom terorističke organizacije Al Kaida.

Aida (33), čije se prezime na francuskom izgovara "Alik", trebalo je da se prošle nedjelje ženevskom aerodromu ukrca na let kompanije "Svis" (Swiš) za Njujork, u društvu svog muža i djece.

"Moje ime se može poistovjetiti sa nazivom terorističke grupe. To je objašnjenje koje mi se čini najvjerovatnijim", navela je ona.

Bonus video: