Škotski premijer: Ovo je nacija pijanaca, moramo da uradimo nešto

Kritičari su tvrdnje Salmonda u intervjuu GQ nazvali uvrjedljivima i "neoprostivim napadom na narod Škotske"
62 pregleda 0 komentar(a)
viski, alkohol, Foto: Shutterstock
viski, alkohol, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.05.2014. 15:19h

Škotska je "nacija pijanaca" i mora da stane na kraj svom sramotnom odnosu sa alkoholom, izjavio je premijer Škotske Aleks Salmond u intervjuu časopisu GQ.

"Postoji nešto duboko u Škotima što utiče na njihov odnos prema alkoholu, a ima veze sa samopouzdanjem. Radi se o manjku samopouzdanja, moguće i kod čitave nacije. Moramo da uradimo nešto u vezi sa tim", rekao je Salmond, čija izjava ukazuje da on vidi vezu između problema Škota sa alkoholizmom i činjenice što Škotska nije nezavisna država, prenio je britanski "Dejli mejl".

Salmond je u intervjuu, takođe, kritikovao Škotsko udruženje proizvođača viskija, koje se protivi namjeri vlade u Edinburgu da poveća cijene alkoholnih pića time što će uvesti minimalnu cijenu od 50 penija (0,6 evra) po jedinici alkohola.

Taj plan je, međutim, naišao na prepreku pošto je škotski sud juče odlučio da Evropski sud pravde u Luksemburgu mora da presudi da li je škotski predlog zakona o minimalnoj cijeni alkohola u skladu sa zakonima Evropske unije.

Salmond je istakao da, kad je u inostranstvu, promoviše škotski viski, ali je dodao: "Ja tvrdim da, ako već promovišete viski kao autentičan i vrijedan proizvod, ne možete da ga promovišete iz nacije pijanaca".

Kritičari su tvrdnje Salmonda u intervjuu GQ nazvali uvrjedljivima i "neoprostivim napadom na narod Škotske".

Bonus video: