Proruski demonstranti ušli u zgradu tužilaštva u Donjecku

Mnogobrojniji demonstranti koji su zgradu opkolili sa više strana udarali su policajce i razoružali ih uzvikujući "fašisti, fašisti"
18 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2014. 19:16h

Oko 300 proruskih demonstranata napalo je danas sjedište regionalnog tužilaštva u Donjecku, i razoružalo policiju koja je štitila zgradu, a tom prilikom su najmanje četiri policajca povrijeđena, javili su izvještači sa lica mjesta.

Demonstranti su opkolili zgradu tužilaštva i bacali kamenje i molotovljeve koktele, a oko stotinu policajaca u opremi za razbijanje demonstracija koji su je branili uzvratili su šok bombama i suzavcem.

Mnogobrojniji demonstranti koji su zgradu opkolili sa više strana udarali su policajce i razoružali ih uzvikujući "fašisti, fašisti".

Policajci kojima su skinuti šlemovi i prsluci i oduzete palice i štitovi, napustili su to mjesto prolazeći između špalira razjarenih civila koji su ih vrijeđali i udarali ih.

Hitna pomoć je odvezla jednog povrijeđenog demonstranta i jednog policajca, prenijeli su očevici.

Napad na zgradu tužilaštva izveden je poslije proruskih demonstracija koje su okupile oko 10.000 ljudi u Donjecku, gradu od oko milion stanovnika u srcu oblasti koju separatistički pobunjenici nazivaju "Republika Donjeck".

Turčinov ponovo uveo vojnu obavezu

Vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine Aleksandar Turčinov ponovo je dekretom uveo vojnu obavezu ne bi li se izašlo na kraj sa sve gorom situacijom na istoku i jugu zemlje.

Turčinov je u srijedu priznao da su državne snage bespomoćne da se izbore s nemirima u nekim oblastima, ističući da je sada cilj da se spriječi njihovo dalje širenje, prenosi BBC.

Bondarenko: Spremni smo na sve

U glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, sinoć su održane najavljene taktičko-specijalne vježbe, javile su ukrajinske i ruske novinske agencije.

UNN navodi da je sinoć uvježbavan scenario eventualnog zauzimanja upravnih zgrada.

Itar-Tass novodi, pozivajući se na ukrajinski portal "Analitičar", da su pripadnici Uprave za državno obezbjeđenje i Predsjedničkog puka, provjeravali bezbjednost administrativnih zgrada, skloništa i izvora vode za piće.

Prema scenariju vježbi, deset borbenih vozila ušlo je u kijevsku četvrt u kojoj su vladine zgrade, a vojnici i snajperisti sa automatskim puškama su se popeli na zgradu parlamenta, navodi UNN.

Kako je čelnik Kijevske gradske administracije Vladimir Bondarenko izjavio za TV "Ukrajina", u okviru vježbe bila je predviđena potpuna provjera skloništa "u koja se može smjestiti civilno stanovništvo Kijeva" i provjera vode za piće "za slučaj oštećenja vodovodnih instalacija".

Takođe, prenosi Itar-Tas s, uvježbavano je premještanje borbene tehnike najkraćim putem iz jednog rejona Kijeva u drugi.

Prethodno je Bondarenko zamolio Kijevljane da ne budu uznemireni zbog vježbi.

"Mnogi se plaše da će se desiti nešto što će narušiti miran tempo života u Kijevu.

Hoću da kažem da treba da budemo spremni na sve", rekao je čelnik Kijeva povodom, kako je prenijela ukrajinska agencija, djelimičnog prenošenja događaja sa istoka zemlje na teritoriju glavnog grada - demonstracija, marševa i političkih akcija.

Ministarstvo odbrane Ukrajine je juče saopštilo da Oružane snage ne planiraju nikakve aktivnosti u glavnom gradu.

Ruski mornarički ataše persona non grata

Ukrajinske vlasti donijele su odluku o protjerivanju mornaričkog atašea ambasade Rusije u Kijevu Kirila Koljučkina , izjavio je portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova za Interfaks.

"Mornarički ataše ruske ambasade u Ukrajini je proglašen personom non grata zbog djelovanja koje je nekompatibilno sa njegovim diplomatskim statusom, a u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", rekao je portparol, a prenio Glas Rusije.

"Diplomata će morati da napusti teritoriju Ukrajine što je prije moguće", dodao je portparol Ministarstva.

Ukrajinski mediji javljaju da su "ukrajinske službe bezbjednosti privele Koljučkina 30. aprila u trenutku njegove špijunske aktivnosti a zahvaljujući svojoj uspješnoj kontraobavještajnoj operaciji".

Galerija

Bonus video: