Drugi dan štrajka londonskog metroa

Gradske vlasti su za vrijeme štrajka odlučile da upute dodatnih 270 autobusa
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2014. 10:39h

Stanovnici Londona suočili su se jutros s teškoćama u saobraćaju drugog dana štrajka zaposlenih u londonskoj podzemnoj željeznici, prenose danas britanski mediji.

Londonska saobraćajna kompanija saopštila je da je znatno smanjen saobraćaj na deset od 11 linija metroa. Nekoliko miliona stanovnika Londona juče je na posao otišlo autobusom, biciklom ili pješke.

Novi 48-časovni štrajk počeo je u ponedjeljak uveče i završava se večeras. Gradske vlasti su za vrijeme štrajka odlučile da upute dodatnih 270 autobusa. Zbog štrajka su juče i danas povećane gužve na ulicama kao i redovi za čekanje autobusa.

Štrajk je pokrenut zbog najave ukidanja 950 radnih mjesta, na blagajnama za prodaju karata. Štrajk sa istim povodom održan je početkom februara i tada su se milioni građana Londona borili s teškoćama da metroom stignu na posao.

Gradonačelnik Londona Boris Džonson koji je pokrenuo veliki plan modernizacije metroa koji uključuje potpunu automatizaciju naplate, izjavio je tada da je štrajk "potpuno neopravdan i nepotreban".

Štrajk je tada prekinut poslije najave da je sindikat dobio predloge o prekidanju plana modernizacije, ali se od tada nije ništa dogodilo, navela je londonska kompanija. Londonski metro je najstarija podzemna željeznica u svijetu. Svakog dana prevozi oko četiri miliona putnika.

Galerija

Bonus video: