Igor Sečin - siva eminencija Kremlja

Britanska agencija Rojters ističe da je Sečin, kao bliski Putinov saradnik više od dvije decenije, najvažnija ličnost na novom popisu Rusa
218 pregleda 27 komentar(a)
Igor Sečin, Foto: Reuters
Igor Sečin, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.04.2014. 08:37h

Kada je Vladimir Putin prije 14 godina izveo iz sjenke Igora Sečina i uveo ga u Kremlj, ruska štampa je objavila da nema njegovih fotografija i aludirala na njegov zakulisni uticaj nazvavši ga Dart Vejder. Čovjek bez ikakvog iskustva u energetskoj industriji, Sečin je proveo dvije godine na čelu Rosnjefta, kompanije pod kontrolom države koja je zahvaljujući Putinu progutala svu rusku naftnu imovinu i postala najveći naftni proizvođač u rukama države na svijetu.

Britanska agencija Rojters ističe da je Sečin, kao bliski Putinov saradnik više od dvije decenije, najvažnija ličnost na novom popisu Rusa čija je imovina u SAD juče zamrznuta u okviru sankcija uvedenih kako bi se izvršio pritisak na Moskvu da prekine da podržava proruski ustanak na istoku Ukrajine.

U njegovoj biografiji ima dosta praznina - tokom 80-ih je bio u Africi navodno kao prevodilac za jednu sovjetsku trgovinsku kompaniju. Međutim, smatra se da je kao i sam Putin radio kao špijun tokom posljednjih dana Sovjetskog Saveza, što on nikada nije demantovao. Zahvaljujući ovoj intrigantnoj prošlosti postao je jedan od najpovjerljivih Putinovih saradanika i, po mišljenju mnogih, drugi najuticajniji čovjek u Rusiji, uprkos činjenici da od 2012. nema nikakvu zvaničnu ulogu u vladi.

Odigrao je ključnu ulogu u Putinovoj težnji da pod državno okrilje vrati najvredniju rusku imovinu, energetsku industriju, koja je 90-ih rasparčana i prodata oligarsima.

Sečin, 53, pridružio se Putinu na samom početku i brzo stekao reputaciju lidera „silovikih“ - konzervatine grupe bivših pripadnika bezbjednosnih službi bliskih Putinu.

Nakon pada Sovjetskog Saveza, Sečin se kao i Putin vratio u Rusku Federaciju koja je iznenada ostala bez svoje imperije. Njih dvojica su radili zajedno u kabinetu gradonačelnika Sankt Peterburga tokom 90-ih gdje je Putin počeo uspon koji ga je početkom novog milenijuma doveo do Kremlja. Kada je Putin preuzeo funkciju predsjednika od Borisa Jeljcina, doveo je Sečina u Kremlj kao zamjenika šefa kabineta, gdje je postao poznat kao „siva eminencija”, sa ovlašćenjima koja su uveliko prevazilazila njegovu zvaničnu titulu.

Budući da je tada većina ruske naftne industrije bila u rukama oligarha, Putin je 1998. iskoristio Rosnjeft, državnu firmu koja je proizvodila svega 250 barela nafte dnevno, kako bi povratio moć države. Putin je 2004. godine imenovao Sečina na čelo Rosnjefta.

Mihail Hodorkovski, bivši oligarh koji se zamjerio Putinu i završio u zatvoru više od deset godina, kazao je da Sečin stoji iza raspada njegove naftne kompanije Jukos, koja je uglavnom prešla u državne ruke pošto je Hodorkovski uhapšen 2003.

Nakon što je uporno povećavao svoje bogatstvo, Rosnjeft sada proizvodi 4,2 miliona barela nafte dnevno - što je 40 odsto od ukupne ruske proizvodnje i skoro pet procenata svjetske. Kada je Putin napravio pauzu na funkciji predsjednika i radio kao premijer od 2008. do 2012. Sečin je bio zamjenik premijera. Kada se Putin vratio u Kremlj, ponovo je imenovao Sečina na čelo Rosnjefta.

Sečin strogo slijedi Putinove instrukcije, ali izgleda da on takođe utiče na predsjednika. Upućeni kažu da je Sečin 2005. godine blokirao planove koje je Putin odobrio za udruživanje Rosnjefta sa Gaspromom, jer mu se nije dopadalo kako je podijeljena kontrola nad ovim gigantom. „On slijedi naređenja odozgo, ali ponekad i modifikuje ova naređenja”, kazao je jedan od vodećih ruskih zvaničnika koji je želio da ostane anoniman.

Odan do samog kraja

Nakon sve većeg broja izvještaja da bi se i Sečin mogao naći na listi za sankcije, on je odbacio moguće posljedice rekavši da će one samo ujediniti ljude oko Putina. "Kada je u pitanju lojalna državna elita, sankcije su uvijek vodile do konsolidacije i koncentracije snaga protiv spoljašnjeg pritiska", kazao je za agenciju Prajm.

Rojters ističe da je ovaj komentar jasan pokazatelj Sečinove odanosti Putinu, što je očigledno osobina zbog koje ga njegov predsjednik smatra toliko korisnim. "Veoma je lojalan. Ima neko svoje poimanje časti, a to je odanost do samog kraja", kazao je Jevgenij Muravič, koji je sa Sečinom studirao jezike u Lenjingradu.

Bonus video: