Šojgu i Hejgel razgovarali: Rusija neće slati vojsku u Ukrajinu

Hejgel je ponovo apelovao da se prekine "destabilizujući uticaj u okviru granica Ukrajine..."
4 komentar(a)
Sergej Šojgu, Foto: Reuters
Sergej Šojgu, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.04.2014. 06:58h

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu prenio je uvjeravanja američkom sekretaru za odbranu Čaku Hejgelu da Rusija nema planove da pošalje svoju vojsku u Ukrajinu.

Šojgu i Hejgel su sinoć telefonom razgovrali o napetoj situaciji u Ukrajini, izjavio je portparol Pentagona, javila je agencija Itar-Tas. Šojgu je tom prilikom "ponovio uvjeravanja da ruske snage neće izvesti invaziju" na Ukrajinu.

Hejgel je ponovo apelovao da se prekine "destabilizujući uticaj u okviru granica Ukrajine i upozorio da će nastavak agresije dodatno izolovati Rusiju i dovesti do većeg diplomatskog i ekonomskog pritiska".

Rusko ministartstvo odbrane saopštilo je da su Hejgel i Šojgu imali "iskren jednočasovni razgovor" tokom kojeg su jedan drugom prenijeli zabrinutost u vezi sa tenzijama u Ukrajini. Šojgu je takođe odbacio "neosnovane tvdrnje" o prisustvu ruskih snaga u Ukrajini, gdje navodno doprinose destibilizaciji situacije na jugoistoku te zemlje.

Ministar odbrane Rusije izjavio je prošle nedjelje da je ruska vojska zbog zaoštravanja situacije započela vježbe Južnog i Zapadnog vojnog okruga na granici sa Ukrajinom.

Bonus video: