Hodorkovskog nijesu pustili u skupšštinu Donjecka

"Prodali ste svoju zemlju, svoju domovinu", povikao je jedan Rus Hodorkovskom
0 komentar(a)
Mihail Hodorkovski, Foto: Beta/AP
Mihail Hodorkovski, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.04.2014. 14:01h

Mihail Hodorkovski, koji je proveo 10 godina u ruskom zatvoru i sada živi u Švajcarskoj, došao je u istočnu Ukrajinu da se "lično uvjeri šta se tamo događa", izjavila je njegova portparolka Olga Pispanen.

On je htio da se obrati ljudima u gradskoj skupštin Donjeckai, ali su ga proruski aktivisti odbili, rekavši mu da nije dobrodošao.

"Prodali ste svoju zemlju, svoju domovinu", povikao je jedan Rus 50-godišnjem bivšem generalnom direktoru naftne kompanije "Jukos".

"Upravo o tome sam htio da govorim", odgovorio je Hodorkovski, pokušavajući da ostane miran, prije nego što mu je jedan drugi aktivista rekao da ode.

Pispanenova je rekla da je bivši naftni tajkun juče posjetio Harkov, gdje je razgovarao sa studentima, aktivistima i biznismenima. Ona je dodala da su ljudi tamo bili prijateljski raspoloženi.

Hodorkovski je prošle nedjelje bio u Kijevu gdje je učestvovao na konferenciji o budućnosti Ukrajine i Rusije. On je kazao da smatra da je njegov "lični zadatak" da pomogne Ukrajini da izgradi bolju budućnost.

"Jer ako Ukrajina bude uspješnija, onda će i demokratizacija u Rusiji biti brža", izjavio je Hodorkovski na konferenciji u Kijevu.

On je nekada bio najbogatiji Rus, ali je 2003. godine osuđen na zatvorsku kaznu zbog prevare i utaje poreza. Njegove pristalice tvrde da je to osveta predsjednika Vladimira Putina zbog toga što je finansirao opoziciju i otvoreno kritikovao ruskog lidera.

Putin je šokirao Rusiju u decembru kada je objavio da je potpisao dekret o oslobađanju svog najvećeg protivnika.

Čim je pušten iz zatvora, Hodorkovski je otišao iz Rusije u Berlin, rekavši da neće moći da se vrati u domovinu u skorijoj budućnosti zato što mu možda neće dozvoliti da ponovo ode.

Bonus video: