Novi krug sankcija

Hejg: Cijena će rasti za Rusiju

"Ono što ćemo čuti i o čemu ćemo se dogovoriti narednih dana (...) jeste širenje postojećih sankcija, mjera u odnosu na pojedince ili subjekte u Rusiji"
12 komentar(a)
Vilijam Hejg, Foto: Reuters
Vilijam Hejg, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.04.2014. 12:49h

Nova runda sankcija Rusiji podrazumijevaće proširenje mjera, zabrane putovanja i zamrzavanje uloga pojedinaca, izjavio je šef britanske diplomatije Viljem Hejg.

"Nastavićemo sa dodatnim sankcijama, cijena za Rusiju će rasti", rekao je šef britanskog Forin ofisa za "Skaj njuz".

"Ono što ćemo čuti i o čemu ćemo se dogovoriti narednih dana (...) jeste širenje postojećih sankcija, mjera u odnosu na pojedince ili subjekte u Rusiji", rekao je Hejg a prenosi Rojters.

Agencija Itar-Tas javila je iz Brisela da će Savjet EU na nivou ambasadora sjutra na sjednici razmotriti situaciju oko Ukrajine i donijeti odluku o proširenju "crne liste" za Rusiju, sa dodatnim imenima osoba u okviru "drugog nivoa" sankcija koji podrazumijeva zabranu ulaska u EU i zamrzavanje sredstava na teritoriji zemalja-članica Unije.

Formalnu odluku potom treba da donese Savjet ministara EU, ali se još ne zna kada će to biti učinjeno, navodi ruska agencija.

Prema informaciji Itar-Tasa, na spisku bi se mogla naći imena još 16 ruskih činovnika.

U petak su se čelnici Francuske, SAD, Njemačke, Italije i Velike Britanije u telefonskim konsultacijama založili za usvajanje novih sankcija Rusiji, a iz Brisela je saopšteno da su EK i spoljnopolitički resor EU već završili "znatan deo posla" na pripremi ekonomskih sankcija Rusiji, ali da nikave odluke o njihovom uvođenju nisu donijete.