Izvjesno pada slovenačka vlada: Janković pobijedio Bratušek

Premijerka se zahvalila onima, koji su dali svoj glas za nju, poželjela novoizabranom predsjedniku Zoranu Jankoviću da ostvari sve svoje planove i kratko rekla: "Sretno, Slovenijo"
3 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2014. 07:13h

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković je na kongresu stranke Pozitivna Slovenija pobijedio svoju protivkandidatkinju premijerku Alenku Bratušek sa 472 glasa na izborima na kojima je poražena dobila 383 glasa.

U glasanju kasno noćas glasalo je 763 člana stranke od čega je važećih bilo 760 glasačkih listića. Obraćajući se kongresu nakon što je izborna komisija oko jedan sat poslije pola noći saopštila rezultate osnivač i ponovni predsjednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je pozvao premijerku Alenku Bratušek da ne donosi odmah odluku o napuštanju funkcije premijerke.

Premijerka je prije kongresa izjavila da ako ne bude dobila povjerenje svoje stranke, kako će onda uživati povjerenje članica vladine koalicije, i u slučaju poraza najavila svoju ostavku na funkciju premijerke Slovenije.

Obraćajući se nakon glasanja kongresu premijerka se zahvalila onima, koji su dali svoj glas za nju, poželjela novoizabranom predsjedniku Zoranu Jankoviću da ostvari sve svoje planove i kratko rekla: "Sretno, Slovenijo".

U slučaju pobjede Zorana Jankovića na stranačkim izborima koalicioni partneri su izjavili da neće ostati u vladinoj koaliciji, koju vodi stranka sa njim na čelu.

Posmatrači najavljuju ostavku premijerke, vanredne parlamentarne izbore, koji ne bi bili održani do jeseni i političku krizu u Sloveniji. Prema ocjenama doći će i do podjele stranke Pozitivna Slovenija, koja je uprkos pozivima na jedinstvo pokazala podijeljenost što će imati odraza i na poslaničku grupu Pozitivne Slovenije u parlamentu.

I anketa slovenačkog Dela je pokazala da građani očekuju pad slovenačke vlade u slučaju da Janković pobijedi.

Galerija

Bonus video: