Putin: Infrastruktura NATO-a sve bliža, moramo odgovoriti

Prema njegovim riječima, američki protivraketni sistemi mogu biti korišćeni i za lansiranje raketa srednjeg dometa
2 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.08.2018. 17:04h

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da Rusija mora da reaguje na približavanje infrastrukture NATO i pojavljivanje američkih protivraketnih sistema u blizini svojih granica.

Kako navodi agencija TASS, Putin je novinarima rekao da Rusija ne šalje "svoje vojne kontigente dalje od svojih granica ka zemljama NATO", nego da se vojna infrastruktura NATO kreće ka ruskim granicama, povećavajući količinu vojne tehnike i ljudstva, kao i vojnih vježbi.

"U ovom trenutku je planirana velika vojna vježba NATO, upravo ovdje, u našoj neposrednoj blizini, u regionu Baltika. Naravno, mi moramo da vidimo šta će tamo da se desi i da poboljšamo našu infrastrukturu. Moramo da reagujemo na to što se u našoj neposrednoj blizini pojavljuju elementi američkih protivraketnih sistema", rekao je Putin na konferenciji sa finskim predsjednikom Saulijem Niinistom.

Prema njegovim riječima, američki protivraketni sistemi mogu biti korišćeni i za lansiranje raketa srednjeg dometa.

Putin je takođe rekao da Rusija "pozdravlja finski predlog za smanjenje napetosti, što se tiče i letova vojnih aviona" i da je Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo "ustanovila određena pravila ali se ona ne primjenjuju na vojne avione, i za njih imaju samo snagu preporuke".

"Spremni smo na dogovor s partnerima iz NATO, ali oni to ne žele. Smatram da to nije konstruktivna pozicija. Nadamo se da će biti promijenjena", rekao je Putin.

Ruski lider je izjavio da Rusija podržava predlog Finske za povećanje nivoa bezbjednosti letova nad Baltikom.

"Izražena je obostrana zainteresovanost za saradnju u poboljšanju stabilnosti i bezbjednosti na sjeveru Evrope. Rusija podržava predloge predsjednika Finske o povećanju nivoa bezbjednosti letova nad Baltikom. Ne mislim da je ideja o povećanoj bezbjednosti u regionu Baltičkog mora mrtva. Naravno da nije. Naprotiv, ona je u posljednje vrijeme sve aktuelnija", naveo je Putin.

Prema njegovim riječima, radi se o "čisto tehničkim problemima" jer avijacije Rusije i NATO koriste "malo različite tehnike, i to je predmet razgovora eksperata".

Bonus video: