Korzika pooštrila uslove za kupovinu nekretnina na ostrvu

Posebne mjere će biti uvedene za Korzikance koji ne žive na ostrvu
235 pregleda 1 komentar(a)
Korzika, Foto: Homesgofast.com
Korzika, Foto: Homesgofast.com
Ažurirano: 25.04.2014. 10:22h

Parlament Korzike usvojio je danas propis statusa prebivališta od najmanje pet godina kao uslov za kupovinu nekretnina na tom francuskom ostrvu. Vlasti Korzike žele na taj način da spriječe skok cijene zemljišta i nekretnina uopšte, kao i malverzacije prilikom kupovine.

Oko 40 odsto nekretnina na Korzici drže stranci ili Francuzi na kontinentu koji ne žive na Korzici, već po visokim cijenama prodaju svoja imanja. Novi propis će omogućiti kupovinu nekretnina samo onima koji su stalno nastanjeni na ostrvu najmanje pet godina.

Posebne mjere će biti uvedene za Korzikance koji ne žive na ostrvu. Korzika je inače nestabilno podrucče Francuske, gdje se često dešavaju ubistva i cvjeta organizovani kriminal.

Na Korzici postoji nekoliko pokreta od kojih se jedni zalažu za veću autonomiju, a drugi za nezavisnost. Oni koji su za autonomiju zalažu se za priznavanje korzikanskog jezika, više prava lokalnoj vlasti i za izuzeće od poreza.

Francuska vlada se protivi punoj nezavisnosti Korzike. Tokom 70-ih godina bilo je dosta bombaških napada i atentata terorističkih grupa koje su htjele da na taj način dođu do nezavisnosti. Mnoge grupe koje zastupaju nezavisnost ostrva bave se iznudom novca, slično sicilijanskoj mafiji, a sve u cilju oslobađanja ostrva od Francuske.

Korzika svjetski je poznata i kao rodno mjesto Napoleona Bonaparte.

Bonus video: