"NAMJERNO IZBJEGAVANJE NEGATIVNIH VIJESTI"

Njemački desničari optužili javnu televiziju da ignoriše zločine izbjeglica

Podnosilac zahtjeva za azil iz Somalije je prošle sedmice nožem usmrtio ljekara na jugu Njemačke
0 komentar(a)
Njemačka granica, Njemačka migranti, Foto: Reuters
Njemačka granica, Njemačka migranti, Foto: Reuters
29.01.2019. 20:33h

Javni njemački medijski servis ARD odbacio je optužbe da je u više navrata ignorisao zločine koje su počinile izbjeglice, čime se, prema tim optužbama, navodno htjelo izbjeći stvaranje negativne atmosfere prema izbjeglicama i liberalnoj izbjegličkoj politici kancelarke Angele Merkel.

"Najgledanija informativna TV emisija u Njemačkoj, Tagesschau, drži se načela da ne izvještava o kriminalnim slučajevima poput ubistva", saopštio je glavni urednik emisije Kai Gnifke.

Konkretno se radi o slučaju podnosioca zahtjeva za azil iz Somalije koji je prošle sedmice nožem usmrtio ljekara na jugu Njemačke. Nakon što se u dnevnim informativnim emisijama ARD-a nije pojavila ova vijest, uslijedile su brojne reakcije građana.

Gnifke je izjavio kako ARD u svojim glavnim vijestima izvještava o događajima od "društvenog, međunarodnog i nacionalnog značaja koji su relevantni za 83 miliona građana Njemačke", ali da u to ne spadaju ubistva.

O slučaju ubijenog ljekara su, zbog brutalnosti i nedostatka motiva, izvještavali mediji širom Njemačke, prenosi Hina.

Krajnje desni AfD optužuje javni servis za namjerno izbjegavanje negativnih vijesti

ARD se već jednom, u slučaju silovanja i ubistva studentkinje u Frajburgu, gdje je počinilac bio takođe podnosilac zahtjeva za azil, ovoga puta iz Avganistana, našao na udaru kritika zbog toga što nije izvijestio o ovom slučaju.

Krajnje desna, populistička Alternativa za Njemačku (AfD) optužuje javni servis za pristrasno izvještavanje na temu izbjeglica i namjerno izbjegavanje tema koje bi mogle baciti negativno svjetlo na liberalnu izbjegličku politiku savezne vlade.

I u jeku izbjegličkog talasa, njemački javni servis se nalazio na udaru kritika da, kada je u pitanju izvještavanje o profilu izbjeglica, izvještava isključivo o pozitivnim primjerima.