Omiljena zemlja ruskih špijuna je...

Prema nezvaničnim procjenama, ruski agenti navodno u prosjeku najmanje sto puta godišnje pokušaju da stupe u kontakt sa...
62 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2014. 15:43h

Ruski agenti pojačano špijuniraju ciljeve iz sfere političkog, privrednog i naučnog života Njemačke, pišu njemački mediji.

Kao povod za tu temu poslužila je izjava šefa Savezne službe za zaštitu Ustava Hans-Georg Masena da nema tajne službe koja je više zainteresovana za prikupljanje obavještajnih podataka u Njemačkoj od Rusije.

"Ruske agente u Njemačkoj štiti diplomatski status jer djeluju iz ambasade Ruske Federacije u Berlinu, a Služba za zaštitu Ustava tvrdi da je gotovo trećina zaposlenih u tom diplomatskom predstavnišštvu nekada radilo za ruske obavještajne agencije", prenosi Dojče vele pisanje štampe.

Hans-Kristijan Štrebele, političar Zelenih, jedan od najvećih kritičara masovnog prikupljanja ličnih podataka građana od strane američke NSA, zatražio je vanrednu sjednicu parlamentarnog odbora zaduženog za kontrolu rada tajnih službiži, reagujući na medijske izvještaje, i izjavio kako bi želio "da sazna više o tim tvrdnjama".

Mediji u Njemačkoj navode da je uglavnom riječ o dvostrukim agentima, saradnicima ruskih obavještajnih službi koji se predstavljaju da rade za ambasadu.

Tako lakše stupaju u kontakt sa javnim ličnostima - naučnicima, privrednicima, ali i političarima.

Štrebeleu su te tvrdnje nejasne, jer mu nije jasno zašto bi se ruski špijuni interesovali za njemačke poslanike.

"Ja bih, međutim, u svakom slučaju volio da znam da li je Bundestag na bilo koji način o tome informisan. Ništa manje važne nijesu ni mjere zaštite. Želim da znam da li one postoje", rekao je Štrebele.

Prema nezvaničnim procjenama, ruski agenti navodno u prosjeku najmanje sto puta godišnje pokušaju da stupe u kontakt sa njemačkim stručnjacima.

Međutim, taj broj pokušaja se od posljednjih parlamentarnih izbora u Njemačkoj značajno povećao - na 229. Ruski špijuni najviše se interesuju za informacije političkog i privrednog karaktera.

Posebno su zainteresovani za energetsku industriju i tržište fosilnim gorivima, prenosi Dojče vele. Stručnjak za istočnu Evropu sa Slobodnog univerziteta u Berlinu Klaus Zegbers dijeli miššljenje poslanika Zelenih.

"Ne bismo smjeli da izbjegavamo kontakte sa Rusima, bez obzira o kakvom problemu je riječ. Nikada nije bilo toliko važno njegovanje društvenih odnosa između Njemačke i Rusije kao danas"“, kaže Zagbers, a prenosi Dojče vele

On vjeruje da je otvorena rasprava o djelovanju stranih službi dobar put za suprotstavljanje ruskom špijuniranju. "Ideja da se o tome informiše javnost je dobra.

O indicijama da su pojačane obavještajne aktivnosti Ruske Federacije u Zapadnoj Evropi, pa tako i u Njemačkoj, treba otvoreno govoriti", smatra Zegbers, koji je, takođe podsjetio da je takvih vijesti bilo i ranije.

"Špijuniranje je, neki to vole da kažu, drugi najstariji zanat na svijetu. Dakle, ne bismo zbog tih navoda trebali da budemo istraumatizovani, ali moramo da budemo, možda za nijansu više obazrivi, nego što smo bili u prošlosti, smatra ovaj ekspert za Istočnu Evropu.

"Velt am Zontag" ukazuje na još jedan aspekt problema - priča o djelovanju ruskih špijuna u Njemačkoj, mogla bi da optereti odnose Rusa i Njemaca, jer zvanična politika između Berlina i Moskve je jedno, a suživot između dva naroda nešto sasvim drugo.

"Ne bismo smjeli da izbjavamo kontakte sa Rusima, bez obzira o kakvom problemu je riječ. Nikada nije bilo toliko važno njegovanje društvenih odnosa između Njemačke i Rusije kao danas"“, kaže Zagbers, a prenosi Dojče vele.

Galerija

Bonus video: